A routercsere önmagában kevés

Féltávnál

A BIX alagsorában, kék neonfényben bolyongtam. A portán nem tudták pontosan megmondani merre kell menni, csak annyit, hogy a nyíl balra mutat, ami a "sajtónyilvános projektmérföldkő eseményre" érkezőknek szól. Balra kanyarodtam. Bár az irodák, illetve a gazdasági titkárság feliratok gyanút ébresztettek bennem, hogy rossz felé megyek, mégis elsétáltam a folyosó végéig, újabb nyilat keresve. Nagyon tudni akartam, hogy milyen lehet egy sajtónyilvános projektmérföldkő esemény, ezért céltudatosan lefelé vettem az irányt. Kiírás, útbaigazítás nem lévén segítséget kértem az egyik szobában hangulatosan egymásra halmozott raklapoknak támaszkodó úrtól. A rettentő hosszúnak tetsző folyosó túlsó végén van a kis tárgyaló, így alkalmam nyílt a teljes alagsort megismerni. Mindenképp különleges élmény a szinte minden szobából hideg kék fény különböző árnyalatait okádó (hol ledes, hol neoncsöves) fényorgia, de szerencsére nem nekem kell egész nap nézni.

A Sulinet+ program projektmérföldkő eseményén azt jelentette be Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) igazgatója, hogy a tervezett 4 500 közoktatási intézményből 2469-ben már lecserélték a sulinetes rack-ek tartalmát olyan eszközökre, amelyek a tervek szerint legalább 5 éves szolgálatot tehetnek majd. A routerek mindegyike képes Gbps-os sávszélesség kezelésére. Ezzel sok meghibásodásból fakadó leállástól mentesülnek majd a közoktatási intézmények a tervek szerint.

Forrás: Sulinet
Forrás: Sulinet

Nagyjából egy hónapja írtunk utoljára arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkárságának (NFM) felügyeletével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságával (EMMI) együttműködve a hazai oktatás és kutatás információs infrastruktúráját fejlesztő és működtető Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) a Sulinet+ projektjének keretében korszerűsíti a közintézményekben található végpontokat.

Most, hogy túl vannak az eszközök cseréjének felén, illetve hamarosan használhatóvá válik az integrált webmenedzsment is, felhívtunk néhány iskolát, meséljék el mi a helyzet náluk. A korábbi cikkeinkhez kapcsolódó fórumokon érdekes kérdések merültek fel, mint például hány eszköz kapcsolódik egyszerre a vérszegény sávszélességgel rendelkező iskolai hálózatra, illetve többek között az is, hogy minek fejleszteni, amikor a géppark sem alkalmas a jobb felhasználói élmény megteremtésére. Éppen ezért (illetve mert a sajtónyilvános projektmérföldkő eseményen [SPE] többször is a miskolci eredményeket hozták példaként, felhívtam néhány miskolci, illetve néhány fővárosi közoktatási intézményt is, gyakorlatilag hasra ütéses alapon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények