Jól halad a Sulinet+ fejlesztési programja

Tavaly több mint ezer iskola internetkapcsolatának sávszélessége duplázódott meg – jelentette be Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár Mezőkeresztesen tegnap, a Sulinet+ projekt eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A fejlesztések idén további mintegy 3800 oktatási intézményben folytatódnak – írja tudósításában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az általános iskolában egyre meghatározóbb az informatikaoktatás, az informatikai eszközök használata. Az esélyteremtés miatt nélkülözhetetlen a megfelelő technológia eljuttatása Magyarország oktatási intézményeibe, különösen a kisebb településekre és a hátrányos helyzetű térségekbe – hangsúlyozta az államtitkár. Vályi-Nagy Vilmos kiemelte, hogy a piacon nem vagy csak drágán elérhető szolgáltatások helyett most uniós támogatással magas színvonalú, nemzetközi mércével is egyedülálló informatikai hálózatot építenek ki egy tavaly elindult fejlesztési projekt keretében. A sávszélesség-bővítést követően szintén uniós forrásból mintegy 12 milliárd forint jut az iskolák informatikai eszközeinek fejlesztésére – az intézmények 4400 interaktív táblához, 4300 tanulói táblagéphez, 3800 új munkaállomáshoz és 14 000 laptophoz juthatnak hozzá.

A Sulinet korszerűsítésével, a sávszélesség-növelési projekt folytatásával két év alatt valamennyi érintett hazai általános és középiskola hálózati csatlakozása megújul, internet kapcsolódásának sebessége pedig ugrásszerűen – esetenként többszörösére – nő.

A tájékoztatón elhangzott, hogy számos oktatási intézmény korábban kiépített csatlakozása mára teljesen elavulttá vált, a régi, garanciával hosszú ideje nem rendelkező hálózati eszközök már csak korlátozottan használhatóak. A Sulinet kapcsolat megújítása ezért több mint 4800 iskolában halaszthatatlanná vált.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet a Sulinet+ projekt keretében tavaly januárban vette át a közoktatási-köznevelési intézmények hálózatának és alapszolgáltatásainak a fejlesztését és működtetését. A Sulinet régi, elavult eszközeit korszerűekre cserélik le, és egyre nagyobb sávszélességet biztosítanak a felhasználók számára. Az elérendő cél, hogy a hálózatelérési szolgáltatások terén a kisebb intézmények minimálisan 10 Mbps, a közepes méretűek legalább 40 Mbps, míg a kiemelt intézmények 50-100 Mbps sebességű, lehetőleg szimmetrikus kapcsolatokkal rendelkezzenek. 2013-ban 1052 iskolában emelték a sávszélességet, 2014 első felében 962, míg az év második felében további 2841 intézménynél fejlesztik a hálózatot.

Azóta történt

Előzmények