Natív Bash, AI és Cortana a Build sztárja

Nagy csokor frissítés érkezik a Windows 10-hez, megújul a Skype és mindenki a Cortana Intelligence Suittal fog kontextusérzékeny botokat programozni.

Ingyenes API-k, nyílt keretrendszerrel

Hogy a résztvevők jobban átlássák, mi vár rájuk, Liliam Rincon a következő generációs Skype bemutatásába fogott. Egy hasznosnak tűnő aprósággal indított: a szöveges üzenetváltásokban megjelenő ismert cégek neveit a Skype hivatkozássá változtatja. Cortana a csevegőalkalmazásban is megjelenik, hogy bármikor segítségül lehessen hívni. Proaktív viselkedésre programozták, ezért mikor Rincon arra kérte, írja fel a naptárba, hogy el kell mennie egy rendezvényre, Cortana repülőjegyet és szállást is szervezett, méghozzá a légitársaság és a szálloda botját is bevonva a beszélgetésbe. Ezek után jelezte, hogy az adott városban lakik egy ismerős, igény szerint szervez találkozót. Összekapcsolta a két barátnőt, akik röviden egyeztettek, miközben az asszisztens feljegyezte a részleteket a naptárba.


[+]

Cortana nem csak a találkozó résztvevőit és időpontját mentette el, potenciális helyszíneket is ajánlott a Bing keresője és a felhasználó szokásai alapján. A mai naptól az alkalmazások és honlapok is beépíthetők Cortana tudásbázisába.

A konferencia megnyitójának legizgalmasabb részében Nadella arról beszélt, hogy hamarosan minden fejlesztő botokat kreál majd, méghozzá a Cortana Ingelligence Suite (CIS) révén. Hogy könnyű dolguk legyen, keretrendszert és kognitív szolgáltatásokat is összeraktak, a fejlődést pedig a gépi tanulás fogja garantálni. A nyílt forráskódú Bot Builder SDK lehetőséget teremt az írott, verbális és nonverbális kommunikációra egyaránt.


[+]

A huszonegy kognitív szolgáltatásból álló csomag a mai naptól elérhető, az alkalmazásprogramozási interfészek használata minimális lekérésszám mellett ingyenes, tehát mindenki kipróbálhatja, tesztelheti a lehetőségeket. Az üzleti felhasználáshoz nem lesz elég az ingyenesen elérhető keret, az árak első olvasatra nagyjából megegyeznek azzal, amennyibe az élő munkaerő kerülhet a cégeknek.

Nagyon erősen indult a 2016-os Build konferencia, az elhangzottak jelentőségét hamarosan kielemezzük, illetve természetesen beszámolunk a további érdekességekről is.

Azóta történt

Előzmények