Új fejlesztői hardver- és segédeszközök a Firefox OS támogatására

Randevú Barcelonában

A Barcelonában zajló Mobile World Congress (MWC) találkozón a Mozilla számos új bejelentést tett, ezek egyike a fejlesztők támogatásáról szól. A tegnapi bejelentetés szerint az új fejlesztői referenciahardver és fejlesztőeszközök segítségével tovább gyorsul a Firefox OS ökoszisztéma fejlődése, ami olcsóbb, gyorsabb és könnyebb utat biztosít fejlesztők, az üzemeltetők és az OEM-ek számára, annak érdekében, hogy innovatív webalkalmazásokat és testre szabott Firefox OS élményt biztosíthassanak.

Hardver és szoftver

A Mozilla bejelentette, hogy 4.5” képátlóval szerelt referenciatelefont biztosít a fejlesztők számára, hogy tesztelhessék az új Firefox OS funkciókat és alkalmazásokat, valamint a különféle memóriakonfigurációkat. Bővült a Mozilla táblagép programja is, amely segít a fejlesztőknek kipróbálni, hozzáigazítani és tesztelni webalkalmazásaikat a Firefox OS táblagépes verziójához.

Firefox OS Flame

A vadonatúj Firefox OS PhoneGap integrációt is bejelentették, így több százezer PhoneGap-fejlesztő számára nyílik meg az út, hogy néhány óra alatt átültessék a meglévő alkalmazásaikat a Firefox OS-re. Az új WebAPI-k nyomán tovább csökken a különbség a natív és a webes alkalmazások képességei között. Az MWC-n a Mozilla útjára indított olyan fejlesztői eszközöket is, amelyek lehetővé teszik az OEM-ek és a piaci szereplők számára, hogy könnyen testreszabhassák Firefox OS-t a különböző vásárlói szegmensek igényeinek megfelelően.

Fókuszban a fejlesztő

A fejlesztők mindig is a kulcsfigurái voltak a Mozilla internetes innovációjának, és a cégnél továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy közös platformként az alkalmazásfejlesztést és -terjesztést elősegítsék. Ezekkel az új referenciakészülékekkel, fejlesztői eszközökkel és WebAPI-kal a Mozilla az egyre növekvő számú webalkalmazások katalizátoraként lebontja az akadályokat, és feloldja a korlátozásokat, amelyhez a többi alkalmazási ökoszisztéma annyira ragaszkodik. Napjainkban a web nem csak leegyszerűsíti appfejlesztést és csökkenti a piac töredezettségét, hanem lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy saját közvetlen ügyfélkapcsolat ápoljanak a saját alkalmazások hosztolásával, vagy az alkalmazások Firefox Marketplace alkalmazáspiactéren történő értékesítésével.

A Vision Mobile nemrég közzétett egy jelentést, amelyből kiderült, hogy a fejlesztői érdeklődés a Firefox OS iránt folyamatosan nő, és a fejlesztők 7%-a komoly alternatívaként gondol a platformra. Ezt az eredményt a Firefox OS mindössze hat hónap érte el. A jelentés azt is kiemelte, hogy mindeközben 2014 első negyedévében a fejlesztők 52%-a már HTML5 mobil weboldalakat vagy webes alkalmazásokat készít, további 16%-uk jelezte azon szándékát, hogy csatlakozzon hozzájuk.

A Strategy Analytics friss felmérése szerint a mobilalkalmazás-fejlesztők Firefox OS-re készített alkalmazásainak száma várhatóan megháromszorozódik idén, és ez a mobiltelefonos platformok közül a legnagyobb emelkedés, s jól mutatja fejlesztők gyorsan növekvő érdeklődését.

Ezt az iparági trendet táplálja az a tény, hogy már több millió webfejlesztő fejleszt HTML5-ben, és ők örömmel készítenek alkalmazásokat mobil platformra anélkül, hogy új programozási nyelvet kellene megtanulniuk vagy új szoftvermérnököket kellene megbízniuk egy-egy megadott mobilplatform támogatásához.

A továbbfejlesztett referenciahardver, a fejlesztőeszközök és a WebAPI-k továbbra is növekedési pályán tartják a Firefox OS ökoszisztémát, és segítenek bizonyítani, hogy miért hatékony platform a web az appfejlesztés és- terjesztés tekintetében is.

Új referenciatelefon

Az MWC-n a Mozilla bemutatja az új fejlesztői referenciatelefont, a Firefox OS Flame elnevezésű készüléket: ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy tesztelhessék a Firefox OS képességeit valós környezetben, mobil hálózaton, illetve olyan valódi hardveres összetevőket figyelve, mint a gyorsulásmérő, az NFC és a kamera . Mint a kereskedelmi forgalomban kapható Firefox OS telefonoknál, a Flame fejlesztői referenciatelefon lelkét is egy Qualcomm processzor adja. Ebben az esetben egy nagy teljesítményű, 1,2 GHz-es, kétmagos processzor biztosítja a fejlesztők számára a megfelelő teljesítményszintet a processzorigényes játékok és alkalmazások kipróbálásához. A készülék memóriájának mérete 256 MB-tól 1 GB-ig variálható, így a fejlesztő egyetlen telefonon lemérheti alkalmazásának teljesítményét a különböző memóriakonfigurációkkal rendelkező, Firefox OS-szel szerelt készülékhez hasonló memóriamérettel tesztelve. A Flame emellett a fejlesztők számára korai hozzáférést nyújt a legújabb Firefox OS teszt buildekhez és nightly buildekhez, ezzel mintegy általános fejlesztési platformot biztosít.

A Firefox OS Flame képességei:

  • Qualcomm MSM8210 Snapdragon, 1,2 GHz-es, kétmagos processzor
  • 4.5" képernyő (FWVGA 854x480 pixel felbontással)
  • Kamerák: hátul 5 MP / elöl 2 MP
  • 3G UMTS négysávos ( 850/900/1900/2100 ) mobil egység
  • 8 GB memória
  • 256 MB – 1 GB RAM
  • A-GPS és NFC
  • Akkumulátorkapacitás: 1800 mAh
  • Wifi: 802.11b/g/n, Bluetooth, Micro USB

Több százezer PhoneGap-fejlesztő számára elérhető a Firefox OS

A PhoneGap – a vezető többplatformos mobil fejlesztőeszköz – következő kiadása támogatni fogja a Firefox OS-t is. Ennek alapját a nemrég bejelentett Cordova-Firefox OS integráció teremtette meg. Az Apache Alapítvány által koordinált népszerű, nyílt forráskódú Cordova projekt segítségvel a HTML5 alkalmazásokat olyan módon lehet „becsomagolni”, mintha a natív alkalmazások lennének.

A PhoneGap egy mobilos alkalmazásfejlesztési keretrendszer, amelyet több százezer fejlesztő használ. Ennek alapját a nyílt forráskódú Apache Cordova projekt adja, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára hogy a HTML, a CSS és a JavaScript segítségével írjanak alkalmazásokat, majd a natív alkalmazásokkal megegyező képességekkel telepíthető alkalmazásokat készítsenek a mobil eszközök széles skálájára. A Firefox OS integráció révén a fejlesztők most már portolhatják a meglévő PhoneGap alkalmazásaikat a Firefox OS-re is, mindössze néhány óra alatt, minimális munkával.

Az Appkezelő az élő prototípussal és hibakereséssel leegyszerűsíti az appfejlesztést

Az Appkezelő segítségével a Firefox webfejlesztői eszközök elérhetőek a mobilos alkalmazásfejlesztők számára is, ezeket az eszközöket már több millió webfejlesztő használja weblapok létrehozásához. Az Appkezelő kiterjeszti ezeket a képességeket mobil app létrehozásával is, a megszokott munkafolyamatot fenntartva. Nincs letöltendő SDK, a fejlesztők egyszerűen csak használják az Appkezelőt, amely a Firefoxba integrált fejlesztői eszköz.

Mivel az Appkezelő és a Firefox OS egyaránt nyílt webes technológiákat használnak, a hibakeresés, az élő szerkesztés és a prototípus készítése egyértelművé válik. Például egy szolgáltató vagy OEM esetleg különféle prototípusokat készíthet, külön kezdőképernyő témákkal a különböző felhasználói csoportokhoz.. Az Appkezelő használatával ez elkészíthető az asztali fejlesztői környezeten, és valós időben megjelennek a változtatások a fejlesztői környezethez csatlakoztatott Firefox OS telefonon, így kerülve el a hosszadalmas buildelési folyamatot.

Az új WebAPI-k és az ipari elfogadottság

A tavaly megjelent nyolccal együtt mostantól már több mint 30 vadonatúj Mozilla WebAPI áll a fejlesztők rendelkezésére, beleértve a WebNFC és Data Store API-kat is. Ezek az új API-k többletfunkciókat és szolgáltatásokat biztosítanak a webes alkalmazásfejlesztéshez . Egyre nő a WebAPI-k iparági elfogadása, ahogy ezek API-k a szabványosítás irányába mozdulnak. A Samsung hozzáadta a VibrationAPI-t és a Battery Status API-t a WebKit-hez, míg az olyan eszközök, mint az Apache Cordova és az Adobe PhoneGap már beleintegrálta a hat legnépszerűbb WebAPI-t termékeibe.

Foxconn és VIA Egyesített Táblagép Hozzájárulási Program

A Mozilla nemrég bevezetett egy táblagép hozzájárulást célzó programot, amellyel fel kívánja gyorsítani a Firefox OS táblagéphez szánt verziójának és a kiszolgáló ökoszisztémának a fejlődését. A Foxconn-nal együttműködésben (ők az első hardverpartner a Firefox OS táblagépes verziójának elkészítéséhez) elindított program tovább bővült, hiszen a programban részt vesz már a VIA cég is, amely a 7”-os Vixen referencia táblagépét biztosítja a fejlesztők számára az egész világon azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a Mozilla Közösségnek a Firefox OS táblagépes verziójának elkészítéséhez. A fejlesztők már most jelentkezhetnek a programba a Mozilla Hacks cikkében megadott linken.

Fejlesztői referencia táblagépek:

VIA Vixen

  • 7'' 1024x600 HD LCD kijelző
  • 1.2 GHz kétmagos Cortex - A9 processzor
  • ARM Mali - 400 kétmagos GPU
  • 8 GB tárolókapacitás
  • 1 GB RAM
  • Kamerák: elöl 0.3 MP, hátul 2,0 MP
  • Wifi: 802.11b/g/n

Foxconn InFocus

  • 10" Kijelző (1280 x 800 pixel , 24 bites színmélység)
  • A31 ( ARM Cortex A7) négymagos, 1,0 GHz
  • PowerVR GPU SGX544MP2
  • 16 GB tárolókapacitás
  • 2 GB RAM
  • Kamerák: hátul 5MP, elöl 2MP
  • A-GPS
  • Akkumulátorkapacitás: 7000 mAh
  • Wifi: 802.11 b/g/n, Bluetooth, Micro USB

Azóta történt

Előzmények