Lelőtték a Modern Firefox fejlesztését

A Mozilla leállítja a Windows 8 és Windows RT Modern felületére optimalizált Firefox fejlesztését, és egyelőre az eddigi munka eredményét sem teszi közzé egy végleges, 1.0-s verzió keretében. A döntést Johnathan Nightingale, a Firefox alelnöke jelentette be a Mozilla hivatalos blogján. Az indoklás szerint egyszerűen annyira alacsony az érdeklődés a böngésző Modern változata – és úgy általában a Windows 8 Modern kezelőfelülete – iránt, hogy a projekt nem éri meg a befektetett anyagi és humán erőforrást.

Nightingale szerint amikor 2012 vége felé nekiálltak a fejlesztésnek, még úgy tűnt, hogy a Modern felület lesz a böngészők és a webes alkalmazások következő csatatere. A Mozilla ezt a feltevést a Microsoft korábbi viselkedésére, agresszív termékbevezetési stratégiájára alapozta, a redmondi vállalat ugyanis az újdonságokat (főleg, ha egyik fő termékvonaláról van szó) általában nagyon keményen tolja, a Windows-ökoszisztéma pedig már akkor is óriási volt.

A Modern felület azonban a mai napig sem lett a felhasználók kedvence, és az új Firefox bétatesztelése alatt azzal kellett szembesülniük, hogy míg a böngésző hagyományos desktop verziójának fejlesztői változatait naponta milliós tábor próbálgatja, a Modern Firefoxot napi szinten úgy ezren (!) használták. Ez az elképesztően alacsony bétatesztelői kör pedig annyira kevés visszajelzéssel, hibabejelentéssel, valós használati körülmények között született tapasztalattal szolgált a fejlesztők számára, hogy így még egy 1.0-s verziót sem akarnak kiadni belőle. A Mozilla gyakorlata ugyanis az, hogy a böngésző végleges változatait a hatalmas bétatesztelői tábortól beérkező visszajelzések megvizsgálása, egyes javaslatok implementálása, a fejlesztői kódban megtalált hibák kijavítása után teszi közzé. Ez a Modern Firefoxnál nem lehetséges, és az igen alacsony bétatesztelői érdeklődés amúgy sem teszi indokolttá egy 1.0-s verzió publikálását.

„Nehéz döntés volt. Kiadhattuk volna, de kevés valódi teszteléssel, ami azt eredményezné, hogy sok hibára csak élesben derül fény, és utólag kéne rengeteg munkát beleölnünk mérnöki, dizájn és minőségellenőrzési oldalról is. A Mozillától megszokott terméktámogatás nélkül pedig nem adjuk ki, ez nem opció. Egy általunk kiadott terméket az életciklusa végéig támogatunk. Ez a projekt tehát mostanra egy már elvesztett csatának tűnt, komoly befektetési igénnyel és alacsony piaci hatással” – áll Nightingale bejegyzésében.

Bár Nightingale nem említi, a döntés hátterében egy másik, a nagyközönség előtt viszonylag kevéssé ismert tényező is szerepet játszhat. A Microsoft ugyanis külső fejlesztők számára korlátozza a Windows RT-s Modern alkalmazások által elérhető windowsos API-k használatát, ami a Mozilla és a Google szerint is gyakorlatilag lehetetlenné teszi egy, az Internet Explorerhez hasonló sebességű, biztonságú és funkcionalitású Modern böngésző létrehozását. A Microsoft szerint a korlátozások azért szükségesek, hogy a harmadik féltől származó alkalmazások fejlesztése könnyebb legyen, a programozóknak ne kelljen a korábban megszokott Win32-es trükköket használni.

Azóta történt

Előzmények