Mégis van ingyen ebéd! – Linux Mint 17.1 bemutató

Élő főpróba

A letöltött lemezképet pendrive-ra vagy DVD-re kell kiírni. Ennek lépéseit az IT café hasábjain már kitárgyaltuk: első, második (InfraRecorder vagy LiLi), illetve harmadik (unetbootlin). Ezek után a BIOS beállításokkal bírjuk rá rendszerünket a lemezképet tartalmazó eszközről történő indulásra. Indítsuk el a gépet, és várjuk meg míg megjelenik a grafikus felület. A legtöbb mai Linuxnak, így a Linux Mintnek is van LIVE üzemmódban működő változata, amelyet a DVD-ről vagy pendrive-ról történő indítás során kapunk.

Linux Mint 17.1
[+]

Ez az üzemmód alapvetően a Linux Mint telepítését szolgálja, ugyanakkor más feladatokat is elláthat. Ha pendrive-ról futtatjuk a LIVE rendszert, akkor ezt használhatjuk egy bármilyen gépen elindítható mobil irodának is. Elég csak a pendrive-ról elindítani, és a megszokott környezet, beállítások szerinti rendszer és fájlok jelennek meg előttünk néhány másodpercen belül.

Linux Mint 17.1
[+]

A LIVE rendszerben és ebben a mobil irodában internetezhetünk, dokumentumokat hozhatunk létre, levelezhetünk, és még számos más dolgot is megtehetünk. Csak a képzelet szab határt ennek a megoldásnak, és csak egy pendrive kell hozzá, kellően nagy – 4-8-16 GB – tárterülettel.

A LIVE rendszernek másik alkalmazása a nem működő Linux helyreállítása – de erre ne legyen soha sem szükség. De itt most inkább arról, hogyan telepítsük a Linux Mintet.

Ám előtte próbáljuk ki a rendszert. Az megjegyezendő, hogy a rendszer sebessége itt még nem olyan jó, mintha merevlemezről vagy memóriaalapú tárolóról futtatnánk, de már van rá lehetőség, hogy kipróbáljuk a telepített alkalmazásokat, megvizsgáljuk hogy a számítógép hardvere mennyire van jó barátságban a Linux Minttel. Igen, inkompatibilitások mindenhol lehetnek. Ez idő alatt le tudjuk dönteni, hogy szeretnénk-e használni ezt a rendszert, telepítjük-e gépünkre. A telepítésnél van lehetőség egyedüli rendszerként telepíteni, de arra is van mód, hogy Windows mellé telepítsük – amíg jobban meg nem barátkozunk a Linux Minttel. Fontos információ, hogy a LIVE rendszer csak kis mértékben beszéli nyelvünket, ám a telepítés után szinte minden elemében átállítható magyar nyelvűre.

Bárhogy is döntünk egy dolog fontos: Mielőtt továbblépnénk, mindenképpen készítsünk mentést a régi rendszerről. Legalább a fontos fájlokról, de akár az egész rendszerről. Ha nem tudjuk, ezt hogy csináljuk, kérjünk segítséget (ismerős, fórum).

Ha elszántuk magunkat, kattintsunk a „Install Linux Mint” ikonra, és indulhat a móka. Windows mellé telepítéshez itt található egy leírás és egy videó is:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények