Miért is lett gittegylet a kormányszóvivői weboldal?

Kérdések és válaszok

Miért vásárolták meg pénzért a MySQL szervert, amikor az egy ingyenes, szabad forrású rendszer?

Kérdés időpontja: 2008-06-26 14:09 Szalay Dániel, RTL Klub

Tisztelt Szalay Dániel! Alább a válaszunk. Kérem, a Kormányszóvivői Irodára hivatkozzon, ha felhasználja! Üdvözlettel: Csaba Lajos

A félrevezető információ forrása egy internetes újság, amely saját cikkében igazítja helyre magát, azonban az információ-áramlás sajátságai miatt ez már nem jutott el a széles nyilvánossághoz.

Ez az eset is azt bizonyítja, hogy létjogosultsága van egy olyan komplex interaktív rendszernek, amely évekre visszamenőleg szó szerint őriz meg minden adatot, lehetetlenné téve az információk eltitkolását illetve (szándékos vagy véletlen) megmásítását, megelőzve az ebből fakadó újságírói tévedéseket.

A szenzációként tálalt, majd ugyanabban a cikkben meg is cáfolt információ alapja mindössze annyi, hogy a mi általunk választott szoftvernek létezik egy ingyenes, ám ilyen rendszert kiszolgálni képtelen változata is. A MySQL valóban egy ingyenes adatbázis-kezelő, amihez nem nyújt semmilyen támogatást a programot készítő cég, és egyszerű honlapok kiszolgálására, alacsony rendelkezésre állás vállalása mellett önmagában alkalmas. Az újságírók számára létrehozott sajto.kormanyszovivo.hu rendszerhez azonban meg kellett vásárolni a MySQL Enterprise licenszeket (4 példányban: 2 éles és 2 teszt), mert csak ezen licenszek birtokában kapunk olyan support támogatást és funkciókat a gyártótól, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő rendelkezésre állást biztosító rendszer kiépítéséhez és biztonságos üzemeltetéséhez.

Válasz időpontja: 2008-06-26 17:48

Miért volt szükség 18 szerverre a jelenlegi felhasználói szám mellett? Illetve hány újságíró felhasználóra számítanak?

Kérdés időpontja: 2008-06-26 14:08 Szalay Dániel, RTL Klub

Tisztelt Szalay Dániel! Alább olvashatja válaszunkat. Kérem, ha felhasználja, a Kormányszóvivői irodát jelölje meg forrásként! Üdvözlettel: Csaba Lajos

A rendszer páratlan módon kezeli a tájékoztatók hang- illetve képanyagát, hiszen az élő közvetítés mellett az automatikus archiváló rendszer a benne foglalt beszédfelismerő program segítségével egy kereshető médiaarchívumot hoz létre, amelynek tartalma folyamatosan bővül, nagyjából napi fél-egy órányi videóval. A folyamatosan frissített adatbázisban, kulcsszavakkal lehet keresni, a keresés eredményét, vagyis a megtalált hang- vagy videóanyagot az adott szótól kezdődően játssza le a rendszer.

A rendszer egyáltalán nem túlméretezett, ugyanis – ha csak a napi mintegy fél-egy órás kormányszóvivői tájékoztatókat számolom – hatalmas mennyiségű adat keletkezik, illetve hatalmas mennyiségű adatot kell kezelni, amit a szerverek tárolnak (idén január 3-tól találhatóak szóvivői tájékoztatók a rendszer média-archívumában).

A rendelkezésre álló másfél terrabájtnyi kapacitás a szóvivői tájékoztatók gyakoriságát és időtartamát figyelembe véve mintegy két évre elegendő. Az e tájékoztatókat tartalmazó archívum garantálja, hogy évekre visszamenően hiteles forrást biztosítsunk arra, hogy mi hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatókon.

A géppark kialakításánál figyelembe kellett venni továbbá, hogy a rendszer az élő közvetítés és a médiaarchívum mellett az interaktív kommunikációt is lehetővé teszi az újságírók és a kormányszóvivők, illetve a Kormányszóvivői Iroda között, valamint hírek és naptárfunkció is található rajta.

A géppark méretét és minőségét meghatározta a nyilvános felület is, amely ugyan kevesebb szolgáltatást nyújt, mint a zárt rendszer, ugyanakkor eseti jelleggel élő közvetítéseket is nézhetnek majd rajta az érdeklődők. Ezen a felületen pedig nemcsak a regisztrált újságírók, hanem bárki megnézheti a közvetítést, így fel kell készülni jelentősebb számú nézőre is.

Válasz időpontja: 2008-06-26 17:47

Azóta történt

Előzmények