Jövőre elsőként: szakmai informatika érettségi

A négy éve indult reform első végzőseinek kell számot adniuk tudásukról. Nekik már jó esélyeik vannak arra, hogy kreatív, érdekes munkát végezzenek.

A digitalizáció mindenre hatással van

A digitalizáció térhódításának hozadékaként munkahelyek szűnnek meg. A különböző felmérések és előrejelzések más-más eredményre jutnak, ezeket átlagolva nagyjából az jön ki, hogy az adminisztratív munkakörök kétharmada is áldozattá válhat, ahogyan az alacsonyabb képzettséget igénylő termelői, mezőgazdasági munkára sem lesz a jelenlegi mértékben igény a közeljövőben. Erről Horváth Krisztina, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója beszélt a HTTP Alapítvánnyal közösen tartott sajtótájékoztatón.

A régiek helyett azonban új munkakörök jelennek (illetve részben már jelentek is) meg, például a közösségi alaőú gazdaságban - a kihalófélben lévők helyére érdekesebb, több kreativitást igénylő munkahelyek érkeznek. Az új állások persze sokkal magasabb képzettséget is igényelnek, ez viszont nem feltétlenül papíralapú végzettséget jelent, hanem friss, naprakész tudást, proaktív alkalmazkodókészséget, melyekkel a változó körülményekhez lesz képes igazodni a munkavállaló - fogalmazott az ügyvezető.


(forrás: Cisco) [+]

A cégek szempontjából is fontos mérföldkőhöz érkeztünk: a sikeres vállalkozások élnek a lehetőséggel, és hasznosítják a hatalmas mennyiségben keletkező adatot, velük kapcsolatban csak az a kérdés, mennyire kreatívan tudják felhasználni az információkat. Horváth szerint "a határ a csillagos ég". A Cisco birtokába jutott előrejelzések szerint 40 százalékot is elérheti azon vállalatok aránya, amelyek jelentősen zsugorodni fognak, vagy teljesen ki is szorulnak a piacról, mert nem tudnak versenyképesek maradni az adatvezérelt optimalizálásra, folyamati automatizálásra nagy hangsúlyt fektető versenytársaikkal szemben.

Amikor arról beszélünk, hogy 22 ezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról, nem felltétlenül csak programozókra és rendszergazdákra gondolunk. Egyre inkább elengedhetetlenné válik a munka világának minden területén a készségszintű számítógéphasználat mellett a strukturált látásmód, a komplex gondolkodás, illetve a programnyelvek működési elvének ismerete, még ha a konkrét kódolási ismeret nem is elvárás (még).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények