Így költözzünk Linuxra!

Akiknek egyelőre nem való a Linux

Az, hogy a Linux használható-e egy adott területen, az attól függ, hogy a szoftvergyártók támogatják-e, illetve elérhetők-e megbízható ingyenes linuxos alternatívák a Windows alatt megszokott szoftverek helyett. Fentebb azt tanácsoltuk, hogy mindenki próbálja ki maga a kezelőfelületet és a szoftverkínálatot, kezdve a Live móddal. Hogy időt takarítsunk meg, szeretnénk azonban előre bocsátani, hogy a legtöbb dologra létezik ugyan open source megoldás, ám egyes területek a mai napig elhanyagoltak és talán sosem lesznek megbecsültek Linux alatt. Jellemzően ilyenek az alkotóművészek, iparművészek és designerek által nyűtt kreatív szoftverek, a kép- video- és kiadványszerkesztés területéről. Az ezeket fejlesztő cégek a Windows és Macintosh platformokra koncentrálnak, ezek média- és színkezelési lehetőségeit használják, no és a speciális perifériák (pl. grafikus táblák, rajztáblák) gyártói is a Windows és Mac számára készítik el a meghajtóprogramokat és szoftvereket. A minőségi színegyeztetés, sőt még a betűtípus könyvtárak összhangba hozása is embert próbáló feladat lenne Linuxon, ahol sokan még a szövegek élsimításának minőségével is elégedetlenek. Ha nekünk a Creative Suite kell, akkor bizony muszáj lesz fenntartanunk a dual boot rendszert és újraindítani a gépet, ha a munka jellege megkívánja. Aki pedig naphosszat tervez, rajzol és tördel, jobban jár, ha legfeljebb csak a hobbigépére telepít Linuxot.

Nagyon kitartóak próbálkozhatnak a Wine Installerrel, mely lehetővé teszi, hogy Windows alá készült szoftvereket futtassunk Linux alatt. Az emulátor sokat fejlődött az utóbbi években is, biztosítja a legtöbb Windows API hívást, a registry kezelését, azaz adja a lovat a Windows alkalmazások alá, de nem minden szolgáltatást implementál. A hadak útját megjártak bizonysága szerint a CS3 még elég jól üzemelt Linux és Wine alatt, de a későbbi kiadásokkal kapcsolatban rengeteg kudarcélményről olvashatunk különféle fórumokban.

Áthidalhatjuk a dolgot úgy, hogy a Linux alá telepítjük a VirtualBox környezetet, majd abba a Windowst és a hiányolt kreatív szoftvereket, de így a vas erejének nagy részét elveszítjük és a CPU és GPU gyorsítás sem teljes. Akadnak, akik VirtualBoxban futtatott Windows XP alá telepített Creative Clouddal dolgoznak, ám ők is kerülik a hardvert stresszelő Photoshop és Premiere intenzív használatát, viszont sikeresen kikerülik ezzel a fontkompatibilitási és színegyeztetési problémákat kiadványszerkesztéskor (mondjuk az InDesignban). Nem gondoljuk, hogy követnie kellene bárkinek ezt a mintát, de egyes speciális esetekben beválhat.

A Flash támogatás is lezárult Linux platformokon, az Adobe már nem adja ki a böngésző plugin új verzióit erre a platformra. Ez a böngészésben is számíthat, nem csak kreatív munkáknál, de itt a HTML5 térhódítása enyhíti a hiányt (ez tetten érhető akár a YouTube használatakor is).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Hamarosan itt az első napelemes Linux laptop

    A SOL jól bírja a napot, sőt, napelem tölti, és Ubuntut telepítenek rá.

  • Nem jött össze a pénz az Ubuntu Edge-re

    Az első néhány nap alatt még úgy tűnt, összejöhet a példátlanul magas összeg az ubuntus szupertelefon gyártásának beindításához, de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Az eszköz, vagy a koncepció volt hibás?

Előzmények