Ubuntu Edge, a 32 millió dolláros szupertelefon

Mark Shuttleworth, a Canonical alapítója és egykori elnök-vezérigazgatója nem arról híres, hogy önbizalomhiányban szenvedne. A most 39 éves Shuttleworth 26 évesen adta el első cégét, a Thawte-t a VeriSignnak közel 600 millió dollárért, 2002-ben ő volt a világ második űrturistája, 2005-ben kiruccant az Antarktiszra egy orosz jégtörőn, és közben a szabad szoftverek és a Linux egyik legnagyobb támogatójává lett. A Canonicalt 2004-ben alapította, és a cég által fejlesztett Ubuntu mára a világ egyik legnépszerűbb Linux disztribíciójává vált. Az operációs rendszer okostelefonokra szánt változatát idén tavasszal mutatták be Barcelonában, a fogadtatás meglehetősen pozitív volt, és a Canonical szerint az első ubuntus telefonok idén ősztől lesznek elérhetőek.

Eddig azonban egy szó sem esett arról, hogy a cég saját telefonnal lépne piacra, ezért is volt hatalmas meglepetés a Canonical tegnapi bejelentése: közösségi finanszírozási projektet indítanak az Ubuntu Edge megalkotásáért. Ahogy fentebb már említettük, Shuttleworth-nél az önbizalommal nincs gond, ehhez elég csak az Edge-projekt oldalának jobb felső sarkára pillantani, ahol szerényen meghúzódik a megcélzott összeg – 32 millió dollár, 31 nap alatt. Az alap, 20 dolláros támogatáson túl előjegyezhetjük az Edge-et 600 dollárért, illetve csak előjegyezhettük, ugyanis az erre szánt 5000 darab már az első napon elkelt (sőt, negyvennel még több is). Akik lecsúsztak a 600 dolláros ajánlatról, 830 dollárért vehetik meg a telefont, a tehetősek számára pedig van egy 10 0000 dolláros opció is, amiért egyedi, sorszámozott Edge-et, valamint mindenféle egyéb extrát kaphatunk. Cégek számára elérhető egy nagyvállalati csomag is, 80 000 dollárért 100 db Edge, valamint 30 napos online támogatás jár.

A csúcskategóriás árhoz csúcskategóriás hardver jár, és a bemutató alapján a Canonical ezen nem szándékozik spórolni. Többmagos processzor, 4 GB memória, hatalmas, 128 GB-os tárhely, zafírüveg kijelzővédő, szilícium-anód akkumulátor, textúrázott fémborítás. A 4,5 colos kijelző 1280x720 pixelt jelenít majd meg, bár a cég a 300 PPI feletti felbontás helyett inkább a színhelyességre és a fényerőre helyezi a hangsúlyt. A 4G maximális kihasználása érdekében két darab LTE antennát is kap az Edge, lesz NFC támogatás, valamint egy 2 megapixeles elülső és egy 8 megapixeles hátsó kamera.

A hardver azonban csak az egyik, és talán kevésbé érdekes része az Edge koncepciójának. A Canonical azt a célt tűzte ki, hogy a telefon teljes értékű számítógépként is használható legyen, ha rákötjük egy monitorra és csatlakoztatunk hozzá egeret és billentyűzetet. A tervezett hardver ehhez elég is lehet, az Ubuntu Linux speciális verziója pedig az ígéretek szerint teljes mértékben kiszolgálja majd az igényeket, sőt, a desktop operációs rendszer és a mobilos alkalmazások teljes szimbiózisban élnek majd, így akár számítógép üzemmódban is intézhetünk telefonhívásokat. A PC-konverziós funkció egyetlen hátránya, hogy nem lesz elérhető rögtön a készülék 2014 májusára tervezett megjelenésekor, hanem csak röviddel utána, egy frissítés formájában.

A mobilos kezelőfelület egyedi, erre nem mondhatja majd senki, hogy innen-onnan lett összelopva. Érdekes, hogy nem lesz Home vagy bármilyen más fizikai navigációs gomb, minden funkció a képernyő egyes oldalainál végzett gesztusokkal lesz elérhető, és az inbox egy, a BB 10-hez hasonló egyesített fiók lesz, ahonnan minden szöveges üzenet kezelését megoldhatjuk.

Az Edge dual bootos lesz, azaz választhatunk, hogy Androidot vagy a mobilos Ubuntut kívánjuk használni, és mivel mindkét operációs rendszer nyílt forráskódú, a vállalkozó kedvűek szabadon módosíthatják majd azokat, ha pedig valami rosszul sül el, a telefon visszaállítható lesz gyári állapotba.

Shuttleworth szerint nem akarnak gyártóvá válni, egyszerűen csak úgy gondolják, hogy a mostani környezetben a készülékgyártóknak nagyon alacsony a kockázatvállalási hajlandósága, és a Canonical azért választotta a közösségi finanszírozás útját, hogy azt a célközönséget szólítsa meg, akik hozzájuk hasonlóan nagyobb lépésekben szeretnének előrehaladni. Ha a kezdeményezés sikeres lesz – ehhez nagyjából 40 000 előjegyzésre van szükség –, akár az is lehet, hogy ezek a kampányok rendszeressé válnak, és másfél-kétévente tartanak egyet, mindig olyan eszközök létrehozását megcélozva, ami valamiben túlmutat az aktuális megoldásokon.

A közösségi finanszírozási projektekkel a legtöbbször az a gond, hogy fiatal, ismeretlen cégek próbálnak pénzt szerezni valamire, de nem rendelkeznek elég tapasztalattal, így a megvalósítás során már bosszantó hibák csúsznak be, a termék nem lesz teljes mértékben olyan, amilyennek induláskor beharangozták, a kitűzött határidőt pedig szinte egyik sem tudja tartani. Az eddigi legtöbbet, 10 millió dollárt összeszedő Pebble okosóra üdítő kivétel – bár a határidőt itt sem tudták tartani, összességében hozták azt, amit ígértek. A 8,5 millióból megszületett Ouya esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet. A konzol nemrég jelent meg, de az eddigi vélemények eléggé felemás képet festenek róla: kevés a jó játék, fapados a kezelőfelület, és a hardver összeszerelési- és anyagminősége is hagy kívánnivalót maga után. A Canonical sokat kér, de sokat is ígér, a cég vezetősége tapasztalt emberekből áll, Shuttleworth pedig önmagában felfogható egyfajta biztosítékként. A legfőbb kérdés az, hogy sikerül-e a telefon hardveres részének kivitelezéséhez megfelelő partnereket találni, a szoftverrel ugyanis nem valószínű, hogy komoly gondok lesznek.

Az Edge-re eddig 3,3 millió dollár gyűlt össze, a kampányból pedig alig egy nap telt el, így megvan rá az esély, hogy az Edge jövő májusban különc szupertelefonként boldogítsa tulajdonosait.

Azóta történt

  • Nem jött össze a pénz az Ubuntu Edge-re

    Az első néhány nap alatt még úgy tűnt, összejöhet a példátlanul magas összeg az ubuntus szupertelefon gyártásának beindításához, de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Az eszköz, vagy a koncepció volt hibás?

Előzmények