Hamis AMD procik, csalók és botrányok

Wear, hamis AMD procik, TGIF

Ha röviden akarnánk jellemezni a mögöttünk álló hetet hardverpiaci szempontból, akkor azt mondatnánk, hogy minden a megszokott mederben folyt, hiszen eget rengető termékbejelentések vagy felvásárlások nem történtek, leszámítva, hogy a Microsofté lett az N-Trig, a vállalat, amely a Wacom ellenfelének számít a tollas beviteli eszközök terén, és többek között a Surface 3 Próhoz is ilyen jár. Ezt látva, illetve kicsit jobban beleásva magunkat a hét eseményeibe, láthatjuk a háttérben kirajzolódó trendeket, hogy melyik vállalat vagy technológia merre tart. Például a Thunderbolt csatoló, ami ugyan nagy ígéretekkel indult, de magas ára miatt terjedése eddig sem volt túl gyors. Úgy tűnik, ezt előbb-utóbb a szabványt támogató partnerek is megunják, ahogy ennek egyik bizonyítékát olvashattuk is a napokban.

Szintén nem teljesít jól a Google ultramobil, hordható eszközökhöz fejlesztett operációs rendszere, a Wear. Noha az erre épülő termékek között vannak igen sikeresnek tűnő fejlesztések, ez kevésnek bizonyulhat, ezért könnyen megeshet, hogy a hamarosan saját okosórájával debütáló Apple ellen elvesztik a harcot ebben a szegmensben – egy időre legalábbis.

A legjobban fogyó Android Wear rendszert futtató eszköz a Moto 360 okosóra volt 2014-ben
A legjobban fogyó Android Wear rendszert futtató eszköz a Moto 360 okosóra volt 2014-ben

Sokat foglalkoztunk a napokban a múlt hét negatív sztárjával, az NVIDIA-val. "Szegény" gyártót a felhasználók próbálják olyan dologba belerángatni, amit nem ígértek soha senkinek: követelik vissza a notebookokban található GTX 900M sorozatú GPU-k tuningolhatóságát, amit egy véletlen hiba folytán engedélyeztek egy korábbi meghajtóprogramban. Apropó meghajtóprogram, a legújabb, asztali GPU-khoz készített driver immáron kiterjeszthető színteret kínál. Szerencsére azonban most nem a balhé volt a vezető hír a zöldek kapcsán, hanem a GDC-n (ahol többek között szó lesz a DirectX 12-ről is, aminek opcionális funkcióit az AMD/NVIDIA közösen, valamint az Intel fogja prezentálni) bemutatásra kerülő jövőképük a GRID kapcsán, amivel forradalmasítani kívánják a játékvilágot, és aminek akár szerves része lehet az az androidos asztali játékkonzol is, amit a cég fejlesztene.

Az NVIDIA jövőképéről hamarosan lehull a lepel
Az NVIDIA jövőképéről hamarosan lehull a lepel

Kisebb balhé most inkább az AMD háza táján volt, ugyanis az Egyesült Királyságban hamisított AMD processzorok bukkantak fel, ráadásul nem kisebb szereplő, mint az Amazon webáruházában. Az Intel részéről viszont kiderült, hogy a most futó, LGA1150 foglalatos alaplapokba nem biztos, hogy elérhető lesz a Broadwell-K kódjelű asztali processzor, helyette az LGA1151 tokozású Skylake-S érkezhet. Ennek oka többrétű, de nyilvánvaló, hogy vastagon benne van a dologban az alaplapgyártók keze is.

Hamisított AMD processzorok
Hamisított AMD processzorok

A memóriapiac szereplői továbbra is rendkívül aktívnak bizonyultak. Az előző hét után ezen a héten is felbukkant a HBM memória és a Micron HMC-je, amelyek megoldást kínálhatnak a jelenlegi problémákra. Úgy tűnik, az iparág résztvevői között már most kezd kirajzolódni, hogy ki melyik technológia mellé áll a jövőben. Az említett "jelenlegi problémák", amelyeket az imént linkelt cikkben részletesebben kifejtünk, a még bevezetés álló DDR4-et is sújtják, de ezt a lépcsőfokot most már mindenki meg fogja lépni a közeli jövőben, így érthető, hogy a vállalatok többsége erre a területre koncentrál. Az SK Hynix például nagyobb kapacitású, gyorsabb DDR4-es modult tervez piacra küldeni, illetve elkészültek az LPDDR4 memóriákkal is, amelyek ígéretes technikai paraméterekkel kerülnek a gyártósorokra.

Tömeggyártás alatt az LPDDR4
Tömeggyártás alatt az LPDDR4

Kissé visszafogottabb termékmegjelenésekkel számolhattunk a héten, de a Dell például nem aprózta el, amikor négy új mobil eszközt dobott piacra tanulók részére, illetve a Lenovo is szivárogtatott némi értékes információt új, Y50 jelzésű vékony gamer notebookja kapcsán.

Lenovo Y50 - frissülni fog
Lenovo Y50 – frissülni fog

Végezetül egy kis szolgálati közlemény: mint az megfigyelhető volt, a Heti szemle rovatból az elmúlt hetekben kivezettük a jópofa, bolondos, néha hasznos, máskor haszontalan kütyükkel és vicces, IT-hez közeli témákkal foglalkozó rovatunkat, a TGIF-et. Természetesen az "agypihentető" rovat nem szűnt meg, csak épp Elemi Kocka fedőnév alatt blogként folytatja pályafutását heti 2-4 bejegyzéssel. A héten olvasóink már megízlelhették az átszervezett rovat termését, hiszen volt szó a Nutellával helyettesített hővezető pasztáról, régmúlt időkből származó oktatószoftvert reklámozó idétlen plakátról, illetve darabokra zúzott elektronikai eszközök pusztítása közben megörökített zajról is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!