Ötödikesek lepték el a Virgo Systems irodáját

A Digitális Témahét olyan jól sikerült, hogy még hetekkel a hivatalos zárás után is zajlanak a programok. Már nagyon hiányzott egy ilyen kezdeményezés.

Örök élet, összes fegyver a Virgo alkalmazottainak

Hogy mennyire nem ért véget a programsorozat nyolcadikán, azt a Nagykovácsi Általános Iskola ötödikesei bizonyítják, akik most hétfőn szállták meg a Virgo Systems budapesti irodáját. Miután minden zugba bekukkantottak a bejárás során, virtuálisan a balatonfüredi kollégák munkahelyét is meglesték. Imádták a színes grafikákat a falakon, a hatalmas nyitott tereket és érdeklődéssel hallgatták a netikett interaktív előadást. Az hamar kiderült, hogy a múlt héten a cégnél vendégeskedő harmadikosoknál a két évvel idősebbek már tudatosabban használják az internetet, de az összefoglaló jellegű, rendszerben magyarázó tematikának köszönhetően azt is megértették, miért kell óvatosnak lenni az idegenekkel, kivel és mit érdemes megosztani a közösségi oldalakon, a világhálón mindennek nyoma marad, stb.

A fiatalok lelkesen vetették bele magukat a játékos HTML5 fejlesztői környezetbe, illetve csillogó szemmel ismerkedtek a Beach Eggben rejlő lehetőségekkel. A strandra tervezett, GPS nyomkövetővel is felszerelt, tojásalakú széf árnyékában Józsa-Török Ágnes, a Virgo HR menedzsere mesélt a vállalatról, kihívásokról és az utánpótlás-képzésről.

BeachEgg, a vízpartra tervezett széf
BeachEgg, a vízpartra tervezett széf (forrás: Virgo) [+]

A cég többek között azért csatlakozott a Digitális Témahéthez, mert minél több gyereket szeretnének inspirálni: válasszák bátran az informatikai pályát. Ehhez le kell számolni azokkal a tévhitekkel, melyek a területtel kapcsolatban élnek a fejekben. A kutatások azt mutatják, hogy az iskola- és pályaválasztás 70-80 százalékban a szülőkön múlik, így a lurkók mellett őket is edukálni kell, például sokan nem is tudják, hogy az informatika nem kizárólag szoftverfejlesztőt és programozót jelent, ahogy nem igaz az sem, hogy az informatikusok 16-18 órában üldögélnek a gép előtt görnyedve, és antiszociálisak.

Netikett előadás
Netikett előadás (forrás: Virgo) [+]

A digitális termékfejlesztéssel foglalkozó Virgo álláspontja szerint az informatikában tapasztalható dinamikus fejlődést  az állami képzés bár igyekszik, nem képes olyan gyorsan és rugalmasan lekövetni, ahogy ezt a piac diktálja, de ezt nem is lehet elvárni. Elengedhetetlen a cégek aktív közreműködése, az elméleti képzést gyakorlatival kiegészítendő - vázolta Józsa-Török Ágnes, aki szerint a hazai IT szektor versenyképes fizetéseket kínál, ennek ellenére gyakorlatilag minden területen tapasztalható a szakemberhiány. Ezt az oktatás mellett a sztereotípiák okozzák.

Fiatalos környezet Fiatalos környezet
Fiatalos környezet (forrás: Virgo) [+]

Jó szakember alatt egyébként a tanulni vágyó, nyitott személyiséggel rendelkező és kommunikálni képes munkavállalókat kell érteni, ezek sok esetben fontosabbak, mint hogy az adott jelentkező melyik intézményben, milyen szakon végzett. Vagy hogy végzett-e egyáltalán. Jelenleg 100-110 ember dolgozik a Virgo két irodájában, rendszeresen tartanak továbbképzéseket kisebb és nagyobb csoportokban, és próbálják úgy felépíteni a közösséget, hogy mindenkinek legyen egy személyes mentora, akitől a legtöbbet tanulhatja. Az ötödikeseknek valószínűleg az extrák között számontartott kifogyhatatlan kávé utánpótlás, illetve az örök élet, összes fegyver most még kevésbé csábító, mint a strandbiztonságot javító Beach Egg, ettől még érdemes megemlíteni, ugyanis ezeket már a gyakornoki program során is biztosítja a vállalat.

Azóta történt

Előzmények