Lesz-e Google-minisztériuma Barack Obamának?

Ki lesz az „informatikai miniszter”?


A programban Obama többek között teljes mellszélességgel kiáll az internet semlegessége (net neutrality) mellett. Támogatni kívánja azt a törekvést, hogy a gyerekeket fokozottan védjék a káros internetes tartalmakkal szemben – de csak addig a határig, ameddig ez nem sérti a szólásszabadság alkotmányos jogát. Erősíteni akarja a magánszféra, a személyes adatok védelmét a digitális veszélyeztetettséggel szemben. A mostaninál jóval szélesebb körben elérhető, a lehető legmodernebb hálózatok kiépítését akarja kormányzati segítséggel is támogatni. Több pénzt kíván a tudományba és az egyetemi kutatásokba pumpálni. Átláthatóbb, a technológia segítségével követhetőbb, ellenőrizhetőbb kormányzati munkát ígér, s többek között ennek megvalósítására és biztosítására hozza létre a kormányzati CTO posztját. Emellett – nyilván a támogatásukért cserébe – Obama a médiacégeknek is sokat ígért, elsősorban az amerikai szellemi tulajdon szigorúbb védelmét.

Az Ovális Irodát januárban elfoglaló Obama az első lépéseket már meg is tette: technológiai csapatába meghívta többek között a Google.org, a Google emberbaráti kezdeményezésének egyik munkatársát, Sonal Shah-t, valamint Julius Genachowskit, az IAC korábbi vezetőjét. Már a választás másnapján elindítottak egy Change.gov nevű weboldalt, ahol a polgárok a „csapatépítés” mellett az „Open Government” jegyében megoszthatják egymással és a leendő elnök csapatával elképzeléseiket az USA jövőjéről, az átmeneti időszak legfontosabb lépéseiről. De a legnagyobb kérdés jelenleg az, hogy ki lesz a CTO.

A kampány során igen jó nevű személyiségekből álló csapat alkotta a tanácsadói teamet: például Michael Nelson, az IBM korábbi internetstratégiai és -technológiai igazgatója, Daniel Weitzner, az MIT kutatója, a World Wide Web Consortium igazgatója, Craig Newmark, a Craiglist alapítója, Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója stb. A tippelés már napok óta folyik: felmerült már Jeffrey Bezos, az Amazon, illetve Eric Schmidt, a Google vezetőjének neve is mint lehetséges jelölté. A találgatásokra utóbbi már reagált a Reuters tudósítójának, s elmondta, hogy támogatja Obama technológiai terveit, de tökéletesen elégedett a Google-nál betöltött pozíciójával, s nem kívánja elhagyni a vállalatot.

Az új hivatalt a megkérdezett IT-szakértők többsége üdvözölte, ám sokan kifejezték kétségeiket is, mondván, hogy a feladat nehézsége, konfrontatív jellege és bonyolultsága könnyen vezethet el ahhoz, hogy csak szimbolikus beosztás legyen belőle. Kockázatos az is, hogy ha egy, a föntebb említettekhez hasonló, kiváló, a gazdaságban nagyszerűen teljesítő menedzsert neveznek ki erre a kormányzati pozícióra, ugyanis az a gyakorlati tapasztalat, hogy a gazdasági vezető egy teljesen más közegben, egy politikai funkcióban nem mindig képes hozni korábbi formáját.

A személy tehát még kérdéses, ám az bizonyosnak látszik, hogy az új elnök nem mismásolhatja el a beígért változtatásokat, ha a bizonyos területeken a vezető helyet elveszítő amerikai technológiai ipart a pénzügyi és gazdasági válság közepette versenyképesebbé kívánja tenni.

Azóta történt

Előzmények