Harangoztak a merevlemezednek

Gyökeres paradigmaváltás

A várva várt termék nem más, mint a Gdrive, a Google online tárhelyet biztosító szolgáltatása: egy olyan platform, amely képes a felhasználó merevlemezén lévő minden állomány távoli elhelyezésére, azok karbantartására, módosítására és lehívására - állítja a TG Daily friss cikke. Találgatások szerint nem csupán adatokat tudunk majd tárolni és szerkeszteni a vadonatúj szolgáltatás segítségével, hanem a számítógépünket az online tárhelyről történő indítására is konfigurálhatjuk, amely a cég saját fejlesztésű operációs rendszerét tölti majd be.

Akárhogy is történjen, eddig minden jel arra mutat, hogy a Google új webes terméke képes lesz kenterbe verni a Gmailt is, amely a google.com keresőmotor után közvetlenül a cég második legnépszerűbb fejlesztése.

A cloud computing elvei szerint készülő Gdrive elméletileg kétarcú alkalmazás lesz: egyrészt egy asztali kliens, amely egy webes interfészen keresztül az online tárhelyen és a felhasználó merevlemezén lévő adatokat rendszeresen szinkronizálva teszi lehetővé az idő- és helyfüggetlen hozzáférést dokumentumainkhoz és alkalmazásainkhoz, másrészt pedig egy merőben új platform, amely mindenféle jól ismert Google-szolgáltatást (Google Docs, Gmail, Picasa Web Album) magában foglalva nyújt lehetőséget dokumentumaink azonnali szerkesztésére. Leegyszerűsítve mindez azt jelenti, hogy otthon megkezdett munkánkat azonos környezetben folytathatjuk bárhol máshol, például munkahelyünkön, vagy egy internet kávézóban, majd mire ismét hazaérünk, az elvégzett tevékenységeink szerint módosult állományok a Gdrive webes interfész segítségével ismét elérhetőek lesznek.

Ez az elképzelés kétségkívül korszakalkotó jelentőséggel bír, ugyanakkor a tényleges megvalósítással és a működési feltételekkel kapcsolatban már komoly aggályok merülhetnek fel.

Az egyre népszerűbb cloud computing modelljének előfutáraként a Microsoft például a SkyDrive névre hallgató kiegészítő alkalmazást vetette be, amely a Windows Live szolgáltatáscsomag részeként bárki által ingyenesen használható. A folyamatosan bővülő online tárolókapacitásnak köszönhetően immáron 25 gigabájtnyi tárhellyel rendelkezhetünk szabadon, de a feltöltött fájlok maximális mérete egyenként nem haladhatja meg az 50 megabájtot.

A redmondi cég új próbálkozása, a „szinkronba hozzuk az életet” szlogennel startoló Live Mesh béta kevésbé terebélyes: mindössze 5 gigabájtnyi tárhelyet ajánl számunkra, azonban a szolgáltatás sokkal intelligensebb módon igyekszik egyszerűsíteni életünket, ugyanis észrevétlenül szinkronizálja asztali PC-nk és mobileszközeink állományait. Amennyiben rendelkezünk Windows Mobile operációs rendszert futtató telefonnal, számítógépünk segítségével azonnal hozzá is férhetünk a fájlokhoz.

Az Apple egy kissé lemaradt a Microsoft mögött, mivel MobilMe szolgáltatásának bevezetése technikai okok miatt némileg csúszik. Itt sem másról van szó természetesen, mint az untig emlegetett szinkronizálásról: PC-k, Macek és iPodok „összerázása” a kliens feladata, amelyet a „Back to my Mac” névre keresztelt, az OS X Leopard operációs rendszerbe integrált alkalmazás végez majd.

Korántsem jelenthetjük ki azonban, hogy az imént bemutatott két rivális szolgáltatás minden felhasználói igényt kielégítene. A legnagyobb problémát az ingyenes csomagban benne foglalt online tárhely mérete jelenti, amely gyakorlatilag ma már semmire sem elég – a fizetős bővítések pedig az átlagfelhasználó számára túl drágák. Kétségkívül olcsóbban kijövünk, ha besétálunk a legközelebbi számítógép-kereskedésbe, és nemes egyszerűséggel veszünk magunknak egy nagyobb kapacitású merevlemezt.

Vagy mégsem?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények