Lesz-e Google-minisztériuma Barack Obamának?

A webkettes elnök


Már napok óta folyik a találgatás (és nem csak az informatikai szaksajtóban), hogy vajon kit kér fel a januárban hivatalba lépő új amerikai elnök, Barack Obama a kormányzat egy eddig nem létező funkciójára, vagyis ki lesz a kampány során megígért Chief Technology Officer (CTO). Ezt a posztot Obama és stábja a gazdasági életből emelte át, ahol a CTO a számítógépes rendszerekért, azok működtetéséért, fejlesztéséért, az alkalmazott technológiákért felelős vezető.

Az nem kétséges, hogy Barack Obama mindenképpen új korszakot hoz majd az Egyesült Államok számára minden területen, s nem meglepő, hogy a nagy technológiai cégek szinte mindannyian felsorakoztak mögé kampánya során. Az egyetemi tanár Obama választási hadjárata a meglehetősen könnyű célpontnak bizonyult, gyakorlatilag félanalfabéta George W. Bushsal szembeni ellenérzésekre épített, s az általa kinevezendő CTO-t is gyakran emlegették „technológiai cárként”. E kifejezéssel utaltak arra, hogy a jelenlegi elnök két olyan pozíciót teremtett meg, melyeket sokan fogadtak kétségekkel: a „kiberbiztonsági cárt”, aki a számítógépes bűnözés és fenyegetettségek elleni küzdelmet vezeti, illetve a kiadói ipar nyomására szabad utat adott a szerzői jogok védelméért felelős „copyright cár” kinevezésének – ám ez utóbbi már csak jövőre történhet meg, így még az is megeshet, hogy az új elnök ez ügyben tervez még lépéseket.

Obama győzelméhez sokak szerint nagyban hozzájárult, hogy az e területen bevallottan tudatlan McCainnel szemben a „tech-savvy” (a számítástechnikában, a technológiában magas szinten járatos) politikus képét sugallta magáról folyamatosan, illetve hogy (az előzőből szervesen következően) az internetet maximálisan kihasználta kampányában. (A szombaton megjelent Népszabadság mellékletében olvasható Dojcsák Dániel kiváló írása ennek módszeréről, mely a szerzőnek Boros Tamás kutatóval, a Policy Solutions politikai tanácsadó intézet igazgatójával készített interjújára épül.) De Obama nemcsak a jelöltség, majd az elnökség elnyeréséhez használta fel a legmodernebb technológiát, hanem tavaly ősszel megjelentetett technológiai programjában olyan víziót vázolt fel, mellyel az IT-ipar szereplőit, valamint a modern technika nyelvét már anyanyelvként használó fiatal korosztályt is maga mellé állította. E program valóban különös érzékenységről tanúskodik, s ez nem is meglepő, hiszen első számú tanácsadói közé tartozott például a Google vezérkara is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények