AMD titkok 2016-ból, 90 éves a magyar rádiózás

Új Linux Mint, MS Continuum, papírgyár az irodában

Az Epson szerint a cégek figyelhetnének jobban is a környezetükre és a bizalmas iratok megsemmisítésére, így készítettek egy eszközt, aminek prototípusát Japánban lehet megtekinteni egy kiállításon. A PaperLab arra hivatott, hogy használt papírból üres lapokat gyártson, és mivel relatív kompakt méretekkel rendelkezik, egy nagyobb irodában is el lehet helyezni. Vizet nem használ a leírás szerint; először szétcincálja a papírt, majd kémiailag erősíti a kötést, végül présel és darabol.

Nem sokáig bírja már az SHA-1 titkosítási algoritmus. A (főleg hardveres) fejlődés nyomán egyre könnyebben törhető a védelem, ami miatt nő az aggódó tömeg. Nem mintha manapság olyan sokan használnák ezt a megoldást, sokkal inkább arról van szó, hogy becslések szerint például Magyarországon is százmilliós nagyságrendű olyan dokumentumot őriznek, melyeket anno SHA-1 titkosítással láttak el.


[+]

A franciák betiltanák a Tor névtelenséget biztosító hálózatát, illetve az ingyenes Wi-Fi intézményét. Mindezek mellett a különböző szolgáltatókat arra köteleznék, hogy adják ki a titkosítókulcsokat, amelyeket használnak. A szakértők szerint mindez nem segítene, hanem ártana.

A Google Naptár alkalmazását frissítve integrálta az eseményeket és a teendőket, ezzel megkönnyítve azok életét, akik feladataikat is szívesen rögzítenék. A határidős események (amennyiben nem lett jelezve elkészültük) a következő napokban is felbukkannak, méghozzá a lista tetején, hogy biztos ne feledkezzünk meg róluk.

Ha nincs egyedi vagy nagyvállalati megállapodása a Microsofttal, de használja a cég böngészőjét, érdemes azt frissíteni, mert januártól már csak az Internet Explorer 11 kap támogatást, illetve természetesen az Edge.

Már kilencven éves a magyar rádiózás. A Telefonhírmondóból kinövő ágazat manapság is kelendő, igaz, egyre többen hallgatják az internetről. Sajnos vannak azonban olyan adók, melyekhez nem férhetünk hozzá szabadon, mert területi korlátozások tiltják. Az Európai Bizottság szerdai tájékoztatóján (az egységes digitális piac kapcsán) szóba kerültek az ilyen jellegű problémák is, és végre néhány konkrétum is elhangzott arról, hogyan teremtenének egységes feltételeket és lehetőségeket a 28 tagországban.

90 éves a hazai rádiózás
90 éves a hazai rádiózás

A Mozilla bejelentette, hogy lezártnak tekinti a Firefox OS mobilos fejlesztéseit, nem foglalkozik tovább a platformmal az apró kijelzővel szerelt készülékek tekintetében. Azt még vizsgálják, hogy az Internet of Things világában hogyan lehetne felhasználni a megszerzett tudást, tapasztalatokat és akár a forráskódot.

Kipróbáltuk a Microsoft egyik idei nagy dobását, a Continuumot. Lumia 950-nel és Display Dockkal felvértezve vágtunk bele a kalandba. Sajnos sok a gyerekbetegség és kevés a használható program, viszont a megoldásban látjuk a lehetőségét, hogy Redmond végre magára talál.

A Google kiadta a YouTube statisztikákat az idei évről, nemzetközi és hazai toplistákkal is szolgáltak. 2015-ben több hazai videoklip jutott be a legjobbak közé, mint tavaly, de még mindig a paródiákat és a vicces videókat szeretjük a legjobban. Nemzetközi szinten mindenképp említésre méltó, hogy Adele egyik legújabb számát, a Hellót másfél hónap alatt nézték (hallgatták) rongyosra az internetezők, október közepe óta érhető el, és így is a kilencedik legnézettebb zenei tartalom lett a megosztón.

Megjelent a Linux Mint 17.3, ami a legfrissebb, hosszútávon támogatott kiadás, azaz 2019-ig biztosan érkeznek majd hozzá a javítások. Ehhez a Linux kernel 3.19-es csomagját használták fel, ezen túl sok apró finomhangolást végeztek a fejlesztők.

DNS root szervereket vettek túlterheléses támadás alá ismeretlenek, szerencsére nem jártak komoly sikerrel, a globális internetforgalomban alig érezte ennek hatását. Hogy kik és miért akarták térdre kényszeríteni a netet, nem tudni, és valószínűleg egyhamar nem is fog kiderülni.

Hasonlóan talányos a PayU döntése, az online fizetési piac egyik meghatározó szereplője ugyanis erőteljesen visszavesz a hazai jelenlétből, ügyfelei zömét az OTP Mobile új, Simple Online rendszere felé tereli. Eddig egyik fél sem árulta el, hogy mi áll a döntés hátterében, ami kizárólag Magyarországot érinti.

Áttörést értek el a világ legnagyobb sztellarátor alapú fúziós reaktorában, ahol egy miligram héliumgázt 1,3 megawatt energiájú mikrohullámmal plazmává alakítottak, még ha csak a másodperc töredékére is. A jó hír, hogy minden terv szerint haladt, a rossz pedig az, hogy a fúziós reaktorok még messze vannak attól, hogy pozitívba forduljon az energiamérlegük.

Így néz ki a világ legnagyobb sztellarátor fúziós reaktora
Így néz ki a világ legnagyobb sztellarátor fúziós reaktora [+]

Már egy link megosztásával is bíróság elé kerülhetünk, ez a tanulsága egy vidéki expolgármester és a zűrös(nek tűnő) ügyeivel foglalkozó anyagokat Facebookon megosztó állampolgárok esetének. Egészen másfajta jogokat védene az Európai Unió, olyan kiberhadsereget hoznának létre, amely minden országban egységes szabályok szerint állna fel, így kompatibilis és képes gyorsan reagálni a digitális incidensekre. Jelenleg is több tagállamban vannak hasonló rendvédelmi szervek, azonban ezek önállóan kevésbé hatékonyak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt