Új hozzászólás Aktív témák

 • gabor7th

  addikt

  "valamint Észak- és Közép-Amerikában a termelést is a gyárakban. "

  Remélhetőleg annyi plusz profitot kitermel a termelés netről való élő sasolása, hogy kompenzálja majd az állandóan ilyen támadások miatt leálló gyári termelés miatti veszteségeket. Muszáj lesz, hisz ez a jövő... Bár ami adatokat szoktak mondani olykor, hogy akár egy perces kiesés mekkora károkat okoz... ez lehetetlennek tűnik és az egész Ipar 4.0 egy zsákutcának.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • anulu

  félisten

  válasz gabor7th #1 üzenetére

  alapvetően annyira nem zsákutca az, csak nem két marék rizsért olyanokkal kéne összerakatni az infrát, akiknek annyi közük van hozzá, hogy kidumpolták a vizsgát, de életben nem láttak még közelről olyat... ja, hogy ezeknek a mérnököknek 2 marék rizsnél többet kéne fizetni. az meg dráááááááága... az eredmény látszik.

  "Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB

 • kraftxld

  nagyúr

  válasz gabor7th #1 üzenetére

  Tuti, hogy a gonosz cloud volt, nem az admin aki valami jelszót defaulton hagyott, vagy a felhasználó aki a ransomware-es email-re kattintott :DDD

  | MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

 • btprg

  senior tag

  válasz kraftxld #3 üzenetére

  Tökmindegy, hogy ki volt, emberi mulasztások mindig is lesznek. Viszont az nem mindegy, hogy egy egész gyárat távolról számítógéppel le tudnak lőni a világ bármely pontjáról, vagy oda kell menni, be kell hatolni, szabotálni, lekapcsolni a kapcsolót stb.

  "Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

 • Narxis

  nagyúr

  válasz btprg #4 üzenetére

  Azért nem poénból van a gyár "netre" kötve. Köze van a hatékonysághoz.

  Thanos was right.

 • bolvar

  senior tag

  válasz Narxis #5 üzenetére

  Japán/német konszern volt az egyik ügyfelünk az előző munkahelyemen, az új üzemük alap kitétel volt a teljesen izolált gyártási sor, hogy nehogy megálljon... Semmi köze a netre kötéshez a termelékenységnek. Hanyagság/lustaság, szakember nem megfizetése majd távolról managelni xy vezetnek ide.

  A jó lányok azt mondják: NEM! A rosszak azt, hogy: HOL? :)

 • hallador

  addikt

  Mondjuk pl Magyarország egyik legnagyobb autógyárában már 10 éve alapfeltétel volt, hogy a production hálóban nincs semmilyen internet. A frissítések is izolált LAN-on nettől elzárt hálózaton tárolt szerverekről történik. Melyek csak annyira kapcsolódnak a netre, ameddig letöltik a frissítéseket. És csak ezek a szerverek.
  Mondjuk a Core infrában, ami az infrát üzemelteti, Virtualizáció, DNS, DHCP, hálózat, tűzfal, gyártást vezérlő adatbázisok között nem volt Microsoft termék biztosan nem véletlenül volt ez így megtervezve.

  Persze Windows volt dögivel, de azok meg annyira elszeparálva, hogy nem nagyon fordulhatott volna elő semmilyen hasonló eset.

  Az Office részen persze volt MS termék bőven, de ott is hasonlóan elszeparálva mindentől.

  Így az ilyen dolgoknak csak a Desktopok voltak kitéve, azok pedig olyan Nasok-okkal álltak kapcsolatban, amikről óránként snapshot készült így az adatok nagyon nem vesztek el.

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • hallador

  addikt

  válasz anulu #2 üzenetére

  Jó mondjuk a Microsoftnak vannak olyan elvárásai néha, hogy páros lábbal rúgják ki adott esetekben, teljesen jogosan. Lásd Hyper-V. 10 évvel ezelőtt Gál Tomi még azzal haknizott, hogy több Hyper-V fogy mit VMware, aztán ma ott tartunk, hogy a Hyper-V 2019-ben semmilyen változás nincs a 2016-hoz képest, mert rájöttek, hogy ami nem megy nem kell erőltetni. És 100 helyből 95 helyen visszaálltak VMware-e. Szóval azért amikor lejött pl a föld legnagyobb motorgyárába 2014-ben, hogy akkor Hyper-V mert aztán a föld 8-adik csodája, aztán közölték, hogy ha amúgy le kellene cserélni az összes Windows-t 2012-re mert hát haladjunk már a korral, meg amúgy is a Hyper-V 2012 nem kompatibilis már a régi Windows-okkal, és amúgy meg a Microsoft nem számított arra, hogy, hogy az autógyárakban azért vannak olyan gyártósorok, amiket 20 évre terveztek, és még NT4 vagy Windows 2003 hajt ja és nem nem fog az autógyár 50 - 100 millió EURO-t rákölteni csak azért egy új gyártósorra, mert a Microsoft szerint.....

  Szóval értem én a kreténség egyéb fokozatait, de érzi mindenki, hogy nem annyira triviális, mikor egy ilyen hülyeséggel bejelentkezik egy gyártó, és páros lábbal vágják ki a Core infrastruktúra üzemeltetésből.

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • kraftxld

  nagyúr

  válasz hallador #8 üzenetére

  Hyper-V 2012-n simán támogatott volt az XP meg a 2003 R2, azért ilyen gáz helyzet nem volt. Win 2000 pedig csak elfutott rajta, max régebbi integration komponenst kellett rátenni.
  Jó, aki 2012-ben is NT4-el tolta meg fontos volt az atom stabilitás az VMware-t használt.
  Mert bárki bármit mondott az MS-nél, azért a Hyper-V 2012 még messze nem volt a legszuperebb.
  De amúgy azóta is szinte mindenki aki Hyper-V-t tolt átment VMware-re, az Azure-ban van a pénz, nem itt :))
  És vannak elég komoly gyártási rendszerek megfelelő módon internetre kötve.

  | MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

 • hallador

  addikt

  válasz kraftxld #9 üzenetére

  Meg ugye arról nem beszélve, hogy jól beállítani egy Hyper-V infrát még 2019-et is az egy komplett Hitchcock-i krimi. Vagy komédia nem tudom melyik a jó szó erre, kezdve azzal, hogy minden drivert egyenként kell összevadászni, beállítani a Storage MPIO and SDDDSM dynamic pathing drivereket, a VMQ-kat, az RSS-st. Na mindent amit a VMware már 2009-ben automatikusan megcsinált :D.
  Igazi időrabló termék, ha pedig ezeket nem állítod be, akkor olyan instabil lesz, hogy hol ez hol az a host indul újra vagy CNA kártya driver hiba miatt, vagy azért mert a 0-ás processzor mag annyira túlterhelődik, hogy BSOD-ba borul a host, na ezt a 2019-ben sem sikerült megoldani, De az is egy igaz siker történet, ha SAN boot van, akkor nem tudja a WIndows szerver kezelni a Multi path-ot telepítésnél, a 2019 sem.
  Szóval lehet látni, hogy az MS semmit nem fejleszt ezen a terméken már legalább 6 éve.
  A mentésről nem is beszéltünk, mert azt sem kutya a VMware-hez képest. A monitoring része meg szót sem érdemel. Ott a SCOM, de az meg ágyúval verébre.
  De ugye arról ne is beszéljünk, hogy szegény olyan butácska, hogy a VMware 4.1 is el el veri még a 2019-et is ha arról van szó, hogy csak egy Sima Hyper-V node-ot összehasonlítok egy ESXi szerverrel.
  Igazi siker sztori ez a Hyper-V. :))

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

Új hozzászólás Aktív témák