Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

 • ksanc

  őstag

  válasz azbest #3 üzenetére

  Engem érdekel a dolog, egy ideje figyelemmel követem, azonban nem céges buli, hanem saját. Magánembereknek meg nem nagyon nyitott még akkor sem, ha fejlesztők.
  Nincsenek publikus és összehasonlítható árak, mert nincs alternatíva :)
  Magyarországon országos szinten csak az Antenna Hungária karolta fel ezt a formáját az IoT-nek.
  Illetve veszel magadnak egy LoRaWAN átjárót, cirka 100ezer a legolcsóbb és oda regisztrálsz, ahova akarsz. De ott sem tolonganak még a szolgáltatók, valószínűleg a Loriot, vagy itthon a ChipCAD kerülhet szóba.
  Gyerekcipő még, de fejlődni fog :)

 • ksanc

  őstag

  válasz hcl #5 üzenetére

  Látom, nem nagyon mélyedtél el a dologban :D
  A LoraWAN (LoRa) az ISM sávot használja, nem kell hozzá engedély. Azonban a frekvenciahasználat keményen korlátozva van, egy szűk sávot kivéve 1% a duty cycle. Vagyis ha mondjuk 400ms ideig sugárzol, ezután 40 s szünet kell. Ezt a LoraWAN modulok, amik a hálózati réteget is tartalmazzák, be is tartják/tartatják, azonban egy sima LoRa rádiós modult (mint bármelyik szimpla rádiós modult) úgy programozol, ahogyan akarsz... Most még nincsenek ezerszámra eszközök mindenhol, nem feltétlenül baj, ha nem tartod be és floodolsz, de nem érdemes, előbb-utóbb zavarni fogsz valakit.
  De az egész IoT kis csomagok nagy távolságra történő viszonylag lassú, ritkán történő átviteléről szól (szenzorok, ugye), nem pedig kalóz tv állomás üzemeltetéséről :)

Új hozzászólás Aktív témák