Új hozzászólás Aktív témák

  • Blizzardking

    őstag

    válasz Forestgreen #6048 üzenetére

    Szia, a ventik vezetékei a következő funkcióval bírnak;
    3 tűs csatinál a középső a +
    (direkt nem írom hogy 12V), mellette fekete a 0V, a sárga másik szélső az impulzus tachométer vezetéke. Vannak alaplapok amik tudnak a középső láb feszültségének csökkentésével szabályozni. Hogy videokártyák vannak-e ilyenek azt nem tudom, de a kérdésedre válaszolva elvileg a fordulatszám csökkentésének nem feltétele a 4 vezeték.

    A modernebb, 4 tűs pwm szabályzásnál a ventilátorral egy pwm jelen keresztül tudatja a kártya, hogy mennyit forogjon. (Kicsit pongyolán megfogalmazva.)

    Azt, hogy konkrétan Te tudsz-e bármilyen szabályozást eszközölni, az határozza meg, hogy mit tud az alaplapod, illetve mennyire vagy elszánt. A probléma abból adódik inkább, hogy a hőmérséklet érzékelőnek mindig azon a részegységen kell lennie, amit szabályozni akarunk. Ha neked a videokaridon csak 2 tűs csatlakozód van, akkor tuti hogy nincs neki hőmérséklet szenzor a mag körül, tehát nincs mire szabályozni. Hiába tudja mondjuk az alaplapod a 3 tűn is esetleg szabályozni a fordulatszámot, ha fogalma sincs hány fokos a gpu-d.

    Esetleg - ha mindenképpen halkítani akarod a rendszeredet - megoldható, hogy a videokari tápjából és egy külön hőérzékelőből kialakítasz egy analóg szabályzót. Ebben tudok segíteni, nem bonyolult.

    "Astral engines in reverse - I'm falling through the universe again..."

Új hozzászólás Aktív témák