Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Delfi

  tag

  Sziasztok!
  Alap kérdésem az lenne, melyik az erősebb NAS, a Zyxel 520-asa vagy a Synology DS216+II? Igen, tudom, hogy a ds kétszer annyiba kerül, de ahogy olvasgatom a Synology árában eléggé borsosan megjelenik a szoftveres kényelem is. Nem vagyok nagy Linuxos, de azt hiszem a NAS-ok kezeléséhez tartozó pár alapvető dolgot tudnám hozni. Így inkább az érdekelne igazából, hogy melyiket tudnám jobban kihajtani.
  Felhasználói oldalról fényképek megosztása a családdal, sorozatok nézése telefonon, Calibre futtatása szintén a családtagok részére, valamint torrent futna rajta. Ez utóbbinál eléggé karcsúnak találtam a hozzászólások néhány tucat, esetleg 100 torrentes lehetőségeit, mert nálam elég sok e-book szokott seedben lenni.
  Okos tévém nincs, az nem játszik jelenleg szerepet a választásban.
  A hangja elég fontos tényező, emiatt microszervert vagy épített NAS-ban nem gondolkozom. Az 520-as tudom, hogy hangosabb, de ahogy olvasom, eléggé mérsékelhető az is ha becsavarozza az ember a vinyókat a helyére.
  Jelenleg simán egy win7-es laptopot használok ezekre, de gondoltam egy célhardver csak jobb lenne, de még fejben nem tudtam teljesen meggyőzni magam, hogy a NAS előrelépés lesz vagy sem. :)

 • Delfi

  tag

  válasz Alex91 #21116 üzenetére

  Nem igazán sikerült összehasonlítanom őket, illetve a többi NAS-t is próbáltam nézegetni, de nem igazán tudom, hogy melyik proci milyen erősségű, márpedig nemigen volt 2 egyforma bennük. :)
  Zyxeles kolléga nagyon dicsérte a sajátját, de neki a hangja nem érdekes, mert kirakta a spájzba, amire viszont nekem nincs lehetőségem. Úgy vettem észre, hogy általános vélekedés az, hogy a Zyxel olcsóbb és erősebb, mert "névtelenebb" gyártó, valamint a szoftverek terén igen fapados. Ugyanakkor azt olvasom, hogy mindenki külső programokkal használja, így ez annyira nem zavaró számomra.
  A Synology meg elég erősen ráment arra, hogy "felhasználóbarát legyen, de ott a lehetőségek felét biztosan nem használom, mert nincs mire. Akkor meg minek fizessem ki?
  Most te azt mondod, erősségben mégis csak a ds216+II viszi el a pálmát. És ismét visszajutottam a kezdőhelyre, hogy nem tudom mit vegyek, mert ez utóbbi ára azért nem igazán baráti. Ha lenne pénzem, akkor tuti a 716+-t venném meg, mert az brutál vasnak néz ki, de azt biztosan nem tudom megfizetni. :(

  #interstate76: I3 és szerintem mindenre elég, csak ugye ezt elhordom otthonról, olyankor megszűnik az elérés illetve a megosztások lehetősége. A NAS meg ott pöröghet egész nap.

 • Delfi

  tag

  Mi a véleményetek a DS715-ről? Igaz, hogy 2 éves konstrukció, de abban 4 magos processzor van. Erősebb vagy gyengébb lenne nekem a tegnap vázolt igényeimhez(https://itcafe.hu/tema/milyen_nas-t_vegyek/hsz_21115-21115.html)?

  [ Szerkesztve ]

 • Delfi

  tag

  válasz Alex91 #21128 üzenetére

  Igazából nem értem a torrenttel kapcsolatos megjegyzésed, hiszen tegnap azt mondtad a sok seedelés nem akasztja ki, vagy akkor most mégis? A letöltés sebessége nem létkérdés számomra, ki tudom várni amíg leér a fájl, akár sávszélesség korlátozással is. Vagy egyszerűen lehúzom a gépen és utána átrakom a NAS-ra.
  Ami miatt még elgondolkoztam a DS715-ös kapcsán, hogy ez 2 giga memóriával van szerelve, miközben az ára megegyezik a DS216+II-ével. Ugyanakkor nem tudom, mennyire van kihasználva a memória egy NAS-ban, lévén, hogy 512-1024k van jellemzően. Abszolút laikus vagyok NAS témakörben, próbálok utánaolvasni, de az alapokkal nemigen foglalkozik senki, vagy nem találom meg az információt a sok komolyabb téma között ami már a napi használat közben jön elő.
  Nagyon nem szeretnék valami rossz döntést hozni, mert csak most van lehetőségem egy ilyet beszerezni, és évekig az lesz amit végül megveszek.

 • Delfi

  tag

  válasz Alex91 #21131 üzenetére

  Szívem szerint a 50-60k lenne az ideális, de szenvedni nem akarok a használata közben, így ha inkább a 100-110k-s lenne az ahol nem kell komoly kompromisszumokat kötnöm, akkor odáig el tudok menni. A 145k-s ds716+II már túl van a költségvetésemen, azért már megharapna a nejem. :D
  Azt nem szeretném, hogy megy a torrent, a gyerekek az androidos telefonokon sorozatot néznek és nyavajogjanak, hogy kapcsoljam le a transmissiont. Nem nézek 4K-s filmet, már 1080-at sem igazán, mert monitoron nincs akkora különbség, hogy megérje. A tévém egy régi 100 Hertzes Samu, azt max. akkor tudnám használni, ha vennék hozzá valami kütyüt ami rátolja a filmet, de egyelőre ilyen tervem nincsen. :)
  A fényképek és a Calibre megosztása nem hiszem, hogy komoly terhelést okozna, meg ugye az nincs is folyamatos használat alatt, csak ha valakinek épp eszébe jut. FTP szervert jó eséllyel elindítok rajta, de az is csak néha lesz használva, ha valamit oda akarok adni az unokaöcsémnek, vagy a testvéremnek.
  Szóval azt én is tudom, hogy nem fogom kihasználni a lehetőségeit a NAS-nak, de amit éppen használok, azt szeretném nyűglődés nélkül tenni.

 • Delfi

  tag

  válasz Alex91 #21134 üzenetére

  Utánanézni? Hol? Még ebben az elvileg _szakmai_ topikban sem kaptam egyetlen értékelhető információt sem. A Gizi néni rajzszakkörében is pont ennyi KONKRÉTUMOT tudtak volna adni, mint itt. Tisztára olyan, mintha itt senki sem használna NAS-t. A topik gazdája is csak belökött egy nyavajgást a linkelésről, de egy árva szót sem tudott hozzátenni a témához, miközben -logikusan- neki kellene a legtöbbet tudnia, hiszen ez egy információs topik, amit direkt erre a célra nyitott.

  Tőled kaptam egymással teljesen szembemenő információkat, közben már kisregényt írtam arról, hogy mit és miért szeretnék csinálni, de csak általánosságokat kaptam vissza. Több napnyi kérdezősködés után pontosan ugyanannyi információm van mint a kezdetekben.
  Tényleg nincs egyetlen olyan ember sem, aki látott már működés közben egy ds216+II-öt? Akinek van tapasztalata róla, hogy melyek a korlátai, mit lehet vele csinálni és mit nem? A ds715 egy 2 éves kontsrukció, még sincs vele senkinek sem tapasztalata? Furcsa ez nekem nagyon. :(

 • Delfi

  tag

  válasz Patice #21136 üzenetére

  Köszönöm szépen, egy ilyen választ vártam napok óta. :)
  Azért nem mentem Syno topikba, mert az eredeti kérdésem Zyxel és Syno NAS-okra is vonatkozott, mert nem teljesen értem a dupla árfekvést, és szerettem volna minél jobb döntést hozni ár/érték vonatkozásban is.

 • Delfi

  tag

  válasz fogtunder #21137 üzenetére

  Nem hiszem, hogy vissza kellene bármiből is vennem, mert nem arcoskodtam.
  Részemről logikus elvárás, hogy ha a topikgazda hozzászól a kérdésemhez, akkor ne valami hülyeség miatt tegye, hanem adjon választ. A linkelésnek abszolút semmi lényege sem volt egy pár bejegyzéssel fentebbi kérdéshez, csak jeleztem, hogy arról beszélek.
  Mindenesetre nekem inkább az tűnik arroganciának, hogy azt fontosnak érzed, hogy beszólj egy formai vacakért aminek semmi lényege sem volt az adott szituációban, de információt nem közöltél. Tulajdonképpen feleslegesen pazaroltad a szabadidődet, de legalább rúgtál egyet belém. Már megérte, nem?

  Nem kértem, hogy próbáljatok ki eszközöket, de a fórum többi részén ha valaki "milyen XYZ-t vegyek?" topikot nyit vagy felügyel, ott bizony válaszolni szoktak a kérdésekre. És bizony, aki folyamatosan olvassa a topikot - lévén ő a "gazdája", az felcsipegeti a sok-sok információt ami ott megjelenik. A kérdező nem fog 4000 oldalt végigolvasni(speciel én elég sokat átolvastam belőle) mert tele van olyan információval amivel nem tud mit kezdeni, mert nem neki szól.
  Még csak azzal sem vádolhatsz, hogy nem voltam türelmes, vagy nem próbáltam meg kellőképp körülírni, hogy mit szeretnék és miért, valamint érezhető, hogy próbáltam összekaparni valami infót a kérdezés előtt is, hogy lehetőleg ne kérdezzek nagyon triviális dolgokat.
  Mélységesen lehangoló az, amikor megírsz egy normális kérdést és semmitmondó párszavas hülyeséget kapsz vissza vagy csak simán belédkötnek.

 • Delfi

  tag

  válasz fogtunder #21140 üzenetére

  Rendben van, elnézésedet kérem, biztos túlreagáltam a dolgot.

  A válaszok valóságtartalmát nem vitattam, csak nem találtam bennük használható információt. Az általános válaszokkal az a gond, hogy a hol vagyok kérdésre is tökéletesen jó válasz a Föld bolygón, de megköszönni nem fogja az illető akinek mondod. Most nem mennék egyesével végig a kapott válaszokon, de kb. ugyanezt éreztem, amikor megkaptam őket.

  Nem tudok microservert választani, mert nem tudom olyan helyre tenni ahol senkit sem zavar a zúgása és még be is tudnám kábelezni. Így maradt a gyári NAS, pedig az általad javasolt gép tetszik nekem és a pénztárcámnak is. :)

 • Delfi

  tag

  válasz Alex91 #21141 üzenetére

  Nem gondoltam, hogy a Calibre ennyire speciális kérdés, hiszen ő saját maga futtatja a szerverét, bele van építve. Persze ha nem használod, akkor ezt nem kell tudnod, ez logikus. Nekem ez pont olyan természetesnek tűnt, mint a képek/zenék/filmek megosztása, hiszen semmiben sem különbözik tőlük.

  Nagyon sok dolognál egyértelmű, hogy minél drágább a termék, annál jobb is, de azért egy apple/android kérdéskörben már nem egyértelmű a dolog, mert cseppet sem biztos, hogy erősebb az apple, miközben drágább.
  Én a Syno termékeknél hallottam ugyanezt, hogy jó részét az árnak a szoftveres környezet teszi ki, ami persze kellemes dolog, de azon nem segít, ha kevés a vas és szenvedés lesz a használatból.
  Ugyanakkor ezt a válaszolók közül senki sem erősítette vagy cáfolta meg, így kicsit kétkedve fogadom már ezt az információt is. Jelenleg a logika a ds216+II felé terel, csak furcsa, hogy a 116-os erősebb. Csak persze nekem kellene a dupla diszk, mert szeretnék valamennyi adatbiztonságot is elérni. A 715-ös kapcsán megint felmerül egy újabb kockázati tényező, ami az IT világában nem lehet mellékes, a támogatottság. A Syno honlapjáról már eltűnt, így pl. össze sem hasonlítható a többivel, és ugyan még biztosan lesz rá támogatás egy darabig, de vajon mikor mondják rá, hogy bocsi, ezen már nem futnak az új frissítések?

 • Delfi

  tag

  válasz Multibit #21145 üzenetére

  Most felnevettem, de inkább kínomban. :)
  Olvasgattam a különböző topikokat és nekem ez jött át. Elképzelhető, hogy félreértettem például a te válaszodat is: "A DS116 jóval erősebb, mint a DS216(j)."
  Ez amúgy a legnagyobb problémám, hiába olvastam át a zyxel520, majd a 326(?) topikjának is jó részét, vagy a Syno NAS topik utolsó oldalait, erről a topikról nem is beszélve, mert a kérdések/feleletek jó része nem nekem szól, másra válaszoltok amiből viszont ilyen -rossz- következtetéseket lehet levonni.

 • Delfi

  tag

  válasz Alex91 #21148 üzenetére

  Nem igazán vagyok Linux guru, de alapszinten elboldogulok vele. :)
  Jó lenne, ha működne a NAS-on, de ha nem megy, nem fogok a kardomba dőlni. :)

  @Multibit: Folyamatosan az a gondom, hogy nem vagyok otthon az ARM procik világában, így nekem nem mond sokat az, hogy Marvell Armada 385 88F6820 vagy Intel Celeron N3060. Csak az árából tippelhetem azt, hogy a második erősebb :)

  [ Szerkesztve ]

 • Delfi

  tag

  válasz fogtunder #21150 üzenetére

  Köszönöm, felírtam magamnak. Átolvasom majd hogyan kell ilyet telepíteni, mert a sor furcsa fintora, hogy az elmúlt napokban tisztára kiokosodtam a Zyxel dolgaiból és mégis inkább Syno lesz belőle. :)

 • Delfi

  tag

  válasz gaborbol #48 üzenetére

  Igazából nem is értem az ötletet. Fogsz egy raidet, ami szinte mindig pörög a szétosztott írás miatt, majd beleteszel olyan vinyókat, aminek az lényege, hogy minél hamarabb leparkoljon? Mit vártál, mi fog történni?

  Opsz, ez csodás, sikerült egy régi posztra válaszolnom.

  [ Szerkesztve ]

 • Delfi

  tag

  válasz Core2duo6600 #21185 üzenetére

  Ugye tudod, hogy éppen egy "green" eszközt ajánlgatsz, aminek az a specialítása, hogy folyamatosan le szeretne parkolni. hogy energiatakarékos legyen, miközben a NAS meg folyamatosan használja a diskeket, ha torrentet is futtatsz rajta, vagy a család egész nap filmet néz.
  A green vinyók backupra valók, szépen elhever a gépedben, ha kell ott van, ha nem kell akkor minimális áramot vesz fel. Természetesen egy darabig használhatod természetellenes környezetben is, hiszen nincs durván éles határ a diszkek között, de azt ajánlani, hogy a _szándékosan_ "lassú" 5400-as red helyett pörgessen egy 7200-as greent benne az dilettantizmus. És akkor még a plusz hangterhelésről nem is beszéltünk.

Új hozzászólás Aktív témák