-
IT café
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz devil-k #4375 üzenetére
Gondolj bele: a "sugárzás" az antennát annak tengelyére merőlegesen hagyja el. Az ezen síkkal bezárt szög a nyereséggel fordítottan arányos, az elvi 0 dBi esetén az antenna gömbsugárzó lenne, végtelen dBi esetén meg egy síkban sugározna.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
félisten
válasz K Norbi #4378 üzenetére
Annyiban van jelentősége a magasságnak, és annyiban jobb általában a magasabb pozíció, hogy kevesebb az árnyékoló akadály.
Így jellemzően a bútorok szintje fölé érdemes menni.
De nálam például a födémgerendák ennek akadályát képezik.
A józan paraszti ész sokat segít!
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz gyulazsolti #4390 üzenetére
Ezzel nem érdemes foglalkozni. Vagy tíz Asus router működik a környezetemben, a felügyeletem alatt 3-5 éve ezzel az időzónára panaszkodással gyári, illetve gyári eredetű FW-rel.
Valamiért képtelenek megoldani számtalan FW-frissítésen keresztül is.
MaCS
-
félisten
válasz gyulazsolti #4403 üzenetére
A jelenlegi Asus routereket nagyon nehéz téglásítani, recovery mode-ból mindig fel tudsz tenni egy FW-t.
MaCS
-
félisten
válasz Intruder2k5 #4419 üzenetére
Ezek szerint tehát megvalósult a nagyon elkefélés, felsőbb szinten.
Nem tudtam róla. Azt hittem, hogy a CHE megfelelően védett.
MaCS
-
félisten
Megvan az AX92.
Az első benyomásaim:
A wifije bámulatos! 2,4 GHz-en majdnem azt a lefedettséget hozza, mint a 87-es, a pincétől a padlásig kiszolgálja a három szintes házat, és még a kertbe is jut elég -- csakhogy a 87-es sebességének a kétszeresével, háromszorosával.
Az 5 GHz is nagyon jó, csak az eldugott pincerészbe nem jut el, viszont baromi gyors az is, jóval gyorsabb mint a 87-es, és még sokkal gyorsabb, mint a 86-os.A vezetékes kliensekkel viszont ez is szórakozik, pont úgy, mint a 86-os. Hol 9, hol 15 kliens látszik éppen. Tesztként visszaállítva a 87-est minden megvan, betonstabilan.
Egyelőre ennyi.
Kár, hogy nincs rá Merlin, mert a gyári VPN lapok nagyon hitványak.
MaCS
-
félisten
Érdemi megoldást még nem találtam, a probléma viszont mintha megoldaná magát. Jelenleg legalábbis mintha meglenne az összes vezetékes hoszt az AX92-esen, igaz, háromnál ott a kis kettes, hogy ő kettőt lát belőlük. De működnek, elérhetők.
A másik, kis kellemetlenség, ami már a 86-osnál is megvolt, de a 87-esnél és a 18-asnál nem tapasztaltam: ha a Chrome-ba beírom az IP-címet, automatikusan átvált router.asus.com-ra, és ezalatt jön be a router GUI-ja. Ez csak azért kényelmetlen, mert így nincs automatikus jelszóbeírás, én pedig elég cifra jelszavakat használok. Hol tudnám ezt kiütni, hogy maradjon az IP-címnél?
Köszönettel: MaCS
-
félisten
-
félisten
Szeretnék én nem foglalkozni vele, de nem az a bajom, hogy nem tetszik a felirat a címsorban, hanem az, hogy router.asus.com-ra nem meg az automatikus jelszóbeírás -- én meg nem tudom, hogy ez az átirányítás hol fogható meg.
Egyébként Vargalex kérdésére a válasz: a gyorsítótárat már töröltem, de az átirányítás maradt, és igen, inkognitómódban is.
MaCS
-
félisten
Nálam sajnos azok a hosztok, amelyek nem jelennek meg a listában, nem is csatlakoznak.
Szerencsére stabilizálódni látszik a dolog, de nem értem, hogy mi ez az egész. Ennek a folyamatnak szerintem nem napok, hanem másodpercek alatt kell lezajlania.
MaCS
-
félisten
Az AX58 szerintem is többet ad egységnyi pénzért, de a kérdés az, hogy mire van szükséged.
Az pedig, hogy mennyi pénz indokolatlan egy routerre, elég értelmetlen kérdés. Csak a konkrétumok számítanak. Én sem szívesen vettem most 80e Ft-ért egy AX92-est, de egy olcsóbb típus konkrétan pénzkidobás lenne. (Az AX58 és az AC86 megvolt, de nem elég.) Öt évet feltételezve havi egy fagylalt ára.
Egyszerre kiadni persze fáj, de még jobban fájna, ha fele ennyi pénzért ráfaragnék.
MaCS
-
félisten
Wifi-hatótávban. Három szintes ház, az egyik sarokba már a 2,4 GHz sem ért el.
Egyébként remek routernek tűnt az 58-as, és van rá Merlin.
A 92-esben tetszik továbbá, hogy HW-es crypto-egysége van, ami a jövőben nagyon jól jöhet.
MaCS
-
-
félisten
válasz vargalex #4540 üzenetére
Ezt nem is vonom kétségbe -- de ez Nálad van, az ottani helyi viszonyok, között, a Te eszközeiddel.
Én is ajánlottam ki több 65P-t is, amelyeket elégedetten használnak is, az egyiket egy három szintes, nem túl wifibarát házban.
Nálam viszont két, gyári rendszerrel történt kísérletezés alapján az derült ki, hogy a ház jelentős részében még 2,4 GHz-en sincs kapcsolódásra alkalmas wifi, amint a kertben sincs.
Az AC87 öt évig kifogástalan volt.
Az AX92 szintén beszórja az egész házat és kertet, és sokkal gyorsabb.
Az AC86 valamivel gyengébb, de minden kritikus helyre elér.
Az AX58 már nem ért el a sarkokba, sajnos az irodaszobába sem. Kb. a ház területének 75-80%-án volt használható.
Az AC65P viszont már mind a négy sarkot kihagyta vagy nagyon megbízhatatlanul látta el. Ahol volt csatlakozás, ott jó gyors volt a kapcsolat, de a falakra valamiért sokkal rosszabbul reagált, mint a többi. (Ezt egyébként egy épülő társasházban is így tapasztaltuk, ott ráadásul nagyon sok mérés alapján, műszerrel, szakemberrel.)
MaCS
-
félisten
válasz norba69 #4548 üzenetére
A Samsung telefonommal járta a következőképpen:
Klassz, hosszú minden igényt kielégítő jelszó a rendszervédelemre. Aztán amikor kellett volna, nem engedett be vele. Hosszas kísérletezés után gyári visszaállítás, újratelepítés.
Ezúttal kicsi rövidebb jelszót adtam meg neki, nem is volt gond. Aztán jóval később tök véletlenül jöttem rá, hogy csak korlátozott hosszúságú jelszót fogad el a rendszer, de ha túl hosszút adsz meg, akkor nem szól, hanem egyszerűen csonkolja. A jelszóhasználatkor viszont már persze a teljes beírt jelszót nézi, ami értelemszerűen nem egyezik meg a csonkolttal.
MaCS
-
félisten
Éppen áttelepülök az N18-ról az AC86-ra (Merlin), elvben pontosan átírva a beállításokat. Nem is lenne ezzel gond, ha nem akadnának brutálisan az SMB-n megosztott videók hálózaton át lejátszva.
Az N18-on majdnem hat éven át sosem akadt meg videó, PC-n most is szépen futnak, de a Raspberry-ken Kodival fél percenként 5-10 másodperces lefagyások vannak.
A másik nagy kérdés az, hogy vajon miért csak akkor tudom PC-n és a Raspberry-ken is böngészni az SMB-megosztásokat, ha a routeren SMB1+SMB2 van beállítva, csak SMB2-n hosszas gondolkodás után közli a Windows, hogy a kiszolgáló nem fogadta a megkeresést.
Maga a telepítés a Nagy Könyv szerint történt, kétszeri NVRAM-törléssel.
Ja, és érdekes módon most is csak nagyon lassan szedte össze a 86-os a vezetékes hosztokat, de most legalább nem egy napig tartott tartott neki.
-
félisten
blakey, NoX1, köszi!
A helyzet összetett, a nejem rábeszélt, hogy tartsuk meg az AX92-est és az AC86-ost is, aminek egyébként lett is volna értelme.
A 86-osról viszont sajnos végérvényesen kiderült, hogy hibás az UTP környékén valamije. Keresztpróbákkal ugyanis az N18 és az AC87 is kifogástalanul szolgáltatta a videófájlokat, a 86-os meg olyan szintre is le tudott menni, hogy 2-3 másodperc lejátszás után 6-8 másodpercre állt le, és mindezt ritmusosan, sokáig.
Ráadásul azt a poént is elsütötte, hogy reggelre elérhetetlenné vált a GUI-ja. Egyébként működött, SSH-n be is lehetett lépni az IP-címén, de HTTP GUI nem volt.
MaCS
-
félisten
Nálam is nagyon hasonló lehet a helyzet a vezetékes hosztokkal, és szerintem ez okozza a filmlejátszás hibáját is.
A kapcsolódó eszközök listája valamiért nagyon lassan lett teljes, egy Gigaset VoIP egységnek pl. majdnem két nap (!!!) kellett ahhoz, hogy megjelenjen. A Raspberry-k (2,3) is nagyon lassan, órák után kaptak IP-címet, és ugye a rajtuk lejátszott filmek akadtak ilyen borzalmasan.
A wifis eszközökkel nem volt gond.
MaCS
-
-
félisten
És egy USB-n rádugott HDD-ről próbáltam lejátszani egy kb. 0,6 MB/s bitrátájú videót -- ergo az adatforgalom nevetségesen alacsony a lánc minden eleméhez képest.
A 86-os mégis a akadozva szenvedte végig, a 20 perces videón kb. 50 perc alatt ért végig. A fentiek miatt ez szerintem az átvitel lassúsága, hanem a kapcsolat szakadozása miatt lehetett.
MaCS
-
félisten
válasz gabikiraly2 #4657 üzenetére
Melyik környéken? Nincs mondjuk időjárási doppler radar a közelben?
MaCS
-
félisten
válasz gabikiraly2 #4660 üzenetére
Én sem tudok róla. Valami mégis aktiválja a DFS-t. Ch100 alatt elvben nem tesz ilyet.
MaCS
-
félisten
válasz leroyclub #4669 üzenetére
Igen, pont ez a szerverközpont! Miért nem nézel bele???
Arról, hogy Download Mastered van-e, fogalmam sincs, de ha van (V1-esen szerintem kéne...), akkor az itt megjelenő mappákba tud dolgozni -- jelesül csinálni szokott egy Download mappát.
Magáról a meghajtóról meg a főoldalon találsz információt, a wifikocka alatti jobb oszlop tetején.
MaCS
-
félisten
Az AC87-esen a Merlin fejlécében villog a sárga felkiáltójel, hogy van frissítés.
A tudomány mai állása szerint elcsábulhatok és kattinthatok, vagy maradjak a jó öreg recovery-s feltöltésnél?
-
félisten
válasz szaboi6512 #4701 üzenetére
Igen, a gyári GUI elég furcsán kiherélt verzió.
Kíváncsi vagyok, hogy ez a vonal hogyan él tovább, már ha egyáltalán... Kicsit ellentmondásos típus, nem is beszélve a 85P-s kettősségről.
MaCS
-
félisten
Ellenben van benne HW crypto és wifilefedettségben egy kategóriában feljebb játszik. Akinek erre van szüksége, annak hiába olcsóbb a 65P.
Amúgy a HW NAT-ot sem érzi meg a legtöbb felhasználó.
A 65P jó, de csak a kategóriájában.
MaCS
-
félisten
Ez a 3x lefedettség vs 3x ár azért oltári nagy marhaság, lássuk be.
De itt van konkrétan az én esetem: két 65P-t is próbáltam, és a ház jelentős részét nem érték el (igaz, szinten belül baromi jók voltak). Ergo komolyabb eszközre volt szükségem.
Az AX58 már sokkal jobb volt, mint a 65P, de még mindig kimaradt egy fontos terület.
86u-ból vélhetően hibás darabot fogtam ki, a 92u viszont kifogástalan (majdnem olyan jó, mint a 87u), ezt használom.
Akkor most mit is kellett volna tennem? A 65P nem volt elég. Ami már megfelelő, az háromszor annyiba kerül. Nos?
MaCS
-
félisten
válasz vargalex #4709 üzenetére
Jó lenne az, ha a 65P mesh-képes lenne. És ebben sajnos szintén elmarad a nagytesóktól -- nem véletlen az árképzés. (talán...)
Van egy ilyen korlátja, ami 25e Ft-ért nem róható fel neki.
Az antennákkal sokat játszottam. Hidd el, van némi fogalmam és gyakorlatom wifi- és hálózathergelésből. Az, hogy értenék hozzá, barokkos túlzás lenne, de sokat csináltam, és eddig beváltak a beállításaim, legalábbis még nem volt panasz.
MaCS
-
félisten
válasz Véreshurka #4720 üzenetére
Ez attól is függ, hogy milyen feladatot kell ellátnia a routernek.
Ha a 65P tudása elég, azaz nincs olyan igény, amit az ne elégítene ki, akkor ő az esélyesebb a routerfunkcióra, mivel jobb hardver, mint a 68.
Fontos viszont, hogy csinálj egy hatókörtesztet is, hogy a különböző szereposztásokban megfelelő-e a lefedettség.
MaCS
-
félisten
válasz BalanceR #4734 üzenetére
A fő probléma az, hogy a pendrive-ok nem igazán szeretik a sok írást. Statikus tartalomtárolásra még csak-csak, de ha írogatsz rá, akkor hamar elfogy a szilárdtesttároló.
Kisebb, de valós probléma az, hogy lassú lesz.
MaCS
-
-
félisten
A VPN IP-címeivel elvben nem kell foglalkoznod, azokkal maga a VPN szoftvere elvan. Éppen az a lényeg, hogy a felhasználónak csak a saját IP-címeire kell hivatkoznia, amit maga a VPN szépen fordít magában.
A fontos paraméterek mind benne vannak az ovpn fájlban, nem kell piszkálni őket.
A netes IP-címed publikus?
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC v6 , R5 5500 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- Gamer PC v5 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD , 240 víz
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
- Eladó Lenovo Legion Slim 5 16IRH8 gamer laptop
- Samsung S22 256GB garanciális újszerű állapotban eladó!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest