Hirdetés

2019. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Biztonság rovat

Zsarolóvírusra figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: NBSZ NKI

Az elmúlt időszakban több bejelentés érkezett a szakszolgálathoz, és valószínűleg olvasóink többsége is találkozott már ezzel a csalással.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) közleménye szerint a Sextortion névvel illetett zsarolólevelekben a csalók arról tájékoztatják a felhasználókat, hogy különféle biztonsági rést kihasználva bejutottak az informatikai eszközére, amelyet kémprogrammal fertőztek meg. A pszichológiai nyomásgyakorlással keresztezett zsarolás további lényeges eleme, hogy – a telepített kémprogramnak köszönhetően – az áldozatok webkamerájával felvették, ahogy pornográf tartalmat néznek, és ha nem fizetnek nekik, a kompromittáló felvételeket elküldik az ismerőseiknek. Az üzenetek leggyakrabban angol és német nyelvűek, de mára megjelent a csalás magyar nyelvű változata is.

Hirdetés

A Sextortion zsarolólevelek egy másik – jellemzően külföldi – verziójában a felhasználók korábban kiszivárgott online bejelentkezési adatait is feltüntetik. A támadók ezzel próbálják meg állításukat – hamisan – hitelesebbé tenni. Az intézet közleménye szerint minden esetben kellő elővigyázatossággal kell fogadni az ismeretlen, idegen személyek által kezdeményezett elektronikus kapcsolatfelvételeket. A sürgető hangnemben megírt e-mailek szokatlan nyelvi fordulatokat, helyesírási hibákat, rejtett és speciális karaktereket tartalmaznak, továbbá jellemző rájuk a tegeződő és magázódó hangnem váltogatása.

A csalók által követelt összeg kifizetése nem javasolt – írják. Abban az esetben, ha ilyen, vagy ehhez hasonló zsaroló üzenetet kap, indokolt a levél azonnali törlése. Amennyiben mégis felmerül annak gyanúja, hogy a zsaroló valós információkkal rendelkezhet az áldozatról, ő ellenőrizze e-mail címének és jelszavainak lehetséges kompromittálódását, tegyen feljelentést, illetve továbbítsa levelét mellékletként (fejléccel együtt) a cert@nki.gov.hu e-mail címre.

A gyanús üzenetekkel kapcsolatos további információkat, hasznos tanácsokat az NBSZ NKI oldalán lehet olvasni.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.