Wikipedia: a tudósnak is maga felé hajlik a keze

A Wikipedia körül mindig van valami botrány – ami talán nem is baj, hiszen ez azt bizonyítja: működik a vállalkozás.

Most épp Carl Hewitt, a MIT hajdani neves professzora került a célkeresztbe, akit azzal vádolnak a Wikipedia adminisztrátorai, hogy több mint két éven át tudományos szempontból roppant káros tevékenységet folytatott az online enciklopédia oldalain, mivel ezt a megjelenési lehetőséget önmaga reklámozására használta fel, életrajzát számára kedvezően módosította, a számítástechnikai szócikkekbe pedig úgy nyúlt bele, hogy saját kutatásainak fontosságát emelje ki.

A Hewittot „bomlasztó” tevékenységgel vádoló adminisztrátorok azt állítják, hogy a professzor olyan helyekre is beszúrta saját munkáit, ahol azoknak semmi keresnivalójuk nem volt, a róla szóló szócikket pedig megjelenő munkáinak hírverésére használta. A kritikusok most már ott tartanak, hogy nem szeretnék az egyébként nemzetközi tudományos tekintélynek tartott Hewittot a Wikipedia írói között látni. A vita során még egy egyeztető bizottság is alakult, akik elutasították Hewitt panaszait – aki szerint a szerkesztők és a felhasználók valótlanságokat írnak a róla szóló szócikkbe, meghamisítják és félreértelmezik munkásságát –, s megoldották, hogy a tudós ne módosíthassa az életrajzát (vagyis lezárták a szócikket), melyet jelenlegi formájában Hewitt törlendőnek ítél.

Ha másra nem is, de arra rámutat a történet, hogy a tudósok is emberek, a Wikipedia szempontjából ugyanolyan felhasználók, mint bárki más – tehát önmagában a szakértőkben megbízni nem elegendő az online lexikon minőségének javításához.

Azóta történt

Előzmények