Szegedi beszédkutató informatikus kapta a Kempelen-díjat

Hirdetés


Kocsor András

A beszédkutatás területén elért kiemelkedő eredményeiért április 12-én Kempelen Farkas-díjat vehetett át dr. Kocsor András, a szegedi Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport vezetője.

A Kempelen Farkas-díjat a gépi beszédfeldolgozás területén kiemelkedő szakmai teljesítmények elismerésére a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Optikai, Akusztikai és Filmtechnikai Egyesület hozta létre. A díjat évente-kétévente az a kaphatja meg, aki közvetlenül vagy a határterületi tudományokban (távközlés, számítástudomány, akusztika, nyelvtudomány, pszichológia, hallás- és beszédfiziológia, logopédia, mikroelektronika, jelfeldolgozás, mesterséges intelligencia, alakzat-felismerés stb.) hozzájárult a gépi beszédfeldolgozás fejlődéséhez.

Dr. Kocsor András több mint 10 éve folytat kutatásokat a jelfeldolgozás, a beszédtechnológia, a gépi tanulási módszerek területein, s időközben Szegeden nemzetközi színvonalú beszédtechnológiai kutatóközösséget épített fel.

A fiatal szakember számos, infokommunikációs technológiához kötődő projekt szakmai vezetője, s több mint 150 publikációjával tudományos és technológiai szempontból is jelentős hazai és nemzetközi elismerést vívott ki magának.

A szakember és kutatócsoportja jelenleg a beszédjel-feldolgozáson alapuló, a hazai piacon egyedülálló ügyfélszolgálati protokoll- és érzelemdetektálási projekteken dolgozik, melyet a Nextent Informatikai Zrt. és a Tárki Data Research indított el. A fejlesztés célja, hogy azt is tudják követni egy adott ügyfélszolgálati rendszerben, hogy az ügyintéző milyen hangnemben, stílusban kommunikál az ügyféllel, mennyire tartja be a beszélgetés elvárt protokollját.

Azóta történt

  • Visszavágóra készül a kanadai pókerprogram

    A mérkőzésekre a 2008-as Las Vegas-i póker-világbajnokságon kerül sor.

  • A hangulatokra is figyel a magyar beszédelemző szoftver

    Megjelent a Nextent már díjazott hangbányászati programja, amely segít az ügyfélszolgálati hívások elemzésében.

  • 1957. február 8.

    Washingtonban meghalt Neumann János matematikus, aki a matematika számos ágában kiemelkedőt alkotott. Ő dolgozta ki 1945-ben azt a később róla elnevezett számítógép-architektúrát, amelyben a bináris rendszerű feldolgozóegységhez az utasításokat és adatokat egyaránt tároló memória kapcsolódik. Korunk számítógépei is az általa leírt modell szerint épülnek fel.

Előzmények