Virtuális sziget 26 500 dollárért

Egy csupán virtuálisan – egy internetes szerepjátékban – létező kincses szigetért 26 500 amerikai dollárnak megfelelő összeget fizetett egy fiatal ausztrál játékos – írja a New Scientist. Ennyi pénzt még egyetlen online szerepjátékban, ún. MMORPG-ben sem csengettek ki cyberingatlanért.

A sziget, mely a Project Entropia játék univerzumában a Calypso nevű távoli bolygó egy újonnan felfedezett kontinense mellett található, augusztusban került kalapács alá, végül decemberben 265 000 Project Entropia dolláros (PED) áron került az ausztrál fiatalember birtokába. A játék egyik érdekessége, hogy lehetőséget ad a virtuális pénz valódi bankókra való átváltására (és viszont): a felajánlott összeg jelenlegi árfolyamon 26 500 amerikai dollárral egyenértékű.

A játékot üzemeltető MindArk közleménye szerint a tulajdonos jogot szerzett a sziget bánya- és vadászati adóinak beszedésére és a terület felparcellázására, így alighanem arra számít, hogy a befektetett összeg rövid időn belül megtérül.

A Project Entropiában a játékosok többféle módon is kereshetnek pénzt, például a természeti kincsek kitermelésével és feldolgozásával vagy PED vásárlásával, ám tulajdonuk fenntartása is pénzbe kerül. A MindArk – mely nem kér havi előfizetési díjat a tagoktól – ezekből a pénzekből tartja fenn a szolgáltatást.

A szokatlanul magas összegű virtuális vásárlás nem az első példája a számítógépes és való világ összemosódásának. Egyes, népszerű online szerepjátékokban megszerzett tárgyak gyakran kelnek el több ezer valódi dollárért az eBayhez hasonló aukciós oldalakon.