Virágzik az internetes adathalászat

A személyes adatok megszerzésére szakosodott phishing weboldalak száma 33 százalékkal nőtt novemberben – derült ki az Anti-Phishing Working Group (APWG) adataiból. Az augusztus és szeptember során tapasztalt visszaesés után az elmúlt hónapban 1142-ről 1518-ra emelkedett a megtévesztő honlapok száma.

Amint az ismert, a phishing egy viszonylag új módszer az internethasználók megkárosítására. Lényege, hogy a potenciális áldozatot egy látszólag hivatalos intézménytől érkezett e-maillel átcsalják egy, az eredetihez megtévesztésig hasonlító, de hamis weboldalra, ahol olyan személyes adatok megadására kérik fel, mint például a bankkártyaszám vagy a jelszó. Az e-biztonsági megoldásokat szállító MessageLabs az idén több mint 18 millió adathalász e-mailt fogott el.

Az APWG statisztikái szerint novemberben nőtt – 44-ről 51-re – azoknak a vállalatoknak és bankoknak a száma is, melyek nevében a csalásokat elkövetik. A szervezet ezúttal nem nevezte meg az adathalászok legnépszerűbb célvállalatait, de az elmúlt hónapokban az eBay internetes aukciósház és a Citibank vezette a listát.

A módszer hazánkban sem ismeretlen: az OTP Bank november elején figyelmeztette ügyfeleit arra, hogy illetéktelenek adathalászat révén próbálnak meg hozzájutni a hitelintézet internetbanki ügyfeleinek bizalmas adataihoz. A bank akkor nyomatékosította, hogy sem e-mailben, sem telefonon nem kér ügyfeleitől ilyen információkat.

Ma már több szervezet foglalkozik a phishing weboldalak vadászatával, és számos olyan alkalmazás is elérhető, melyek böngészés közben figyelmeztetnek a gyanús weboldalakra. Szakértők arra számítanak, hogy e kezdeményezések hatására jövőre a phising-támadások ritkulnak majd.

Azóta történt

Előzmények