Valóban vezeték nélküli töltést mutatott be a Disney Research

A demószobában 1,9 kilowattos teljesítménnyel hajtják a lámpát, a kisautót és a mobiltöltőt, de a megoldás skálázható.

A vezeték nélküli töltés nem számít világújdonságnak, viszont nem is sokkal kényelmesebb egy adott pontra helyezni a készülékeket, mint rádugni a töltőre a telefont. Az igazi vezetéknélküliségtől ez a megoldás messze van, nem úgy a Disney Research fejlesztése.


(forrás: Disney Research) [+]

A csapat közeltéri mágneses hullámokkal biztosít energiát az 5x5 méteres demószobában az eszközöknek. Kvázisztatikus elektromos mezőket hoztak létre, a padló, a mennyezet, a falak és az oszlopok egyaránt elektromos töltéssel bírnak, a mágneses mező pedig a fogyasztókhoz kapcsolt vevőegységeket táplálják.

A megoldás 1,9 kW teljesítményt tud leadni úgy, hogy eközben az egészségügyi határértékek alatt marad a rendszer, a szobában tartózkodni biztonságos. Matthew Chabalko, az egyik kutató a közel két kilowattos adatot úgy helyezte kontextusba, hogy közölte: ez 320 okostelefon egyidejű töltésére elég.


(forrás: Disney Research) [+]

A Disney Research tanulmányában azt írja, az általuk használt módszer gond nélkül skálázható, akár egy raktárhelyiségben is működhet a dolog. Arról viszont nem szól a fáma, hogy mindez mennyibe kerülne.

Előzmények