Az USA beperelte az Apple-t: túl drágák az iPhone-ok

Trösztellenes pert indított az Apple ellen az USA igazságügyi minisztériuma és 15 állam, amiért a cég monopolizálta az okostelefonok piacát, elnyomta a kisebb riválisokat és felverte a mobilok árát. Akár fel is darabolnák az Apple-t.

Mostanra kiderült, hogy miért utazott Kínába Tim Cook: míg a helyi iPhone-kereslet folyamatosan csökken, feltehetően az érdeklődést fokozta volna egy új, Sanghajban lévő Apple Store megnyitásával. A megnyitóra több száz ember gyűlt össze, Cook a médiának szerdán beszélt, és találkozott a BYD alapító-elnökével is. A várakozások szerint legközelebb a China Development Forumon vesz részt – az útját viszont kellemetlen hír zavarta meg.

Az Apple ellen trösztellenes pert indított ugyanis az amerikai igazságügyi minisztérium és 15 állam, azzal a váddal, hogy a cég monopolizálta az okostelefonok piacát, ártott a kisebb riválisoknak és felverte az árakat.

Az USA az előző és a mostani elnöke alatt is sorra indítja a pereket a big tech cégek ellen. Most az egyik főügyész kijelentette: a fogyasztóknak nem szabad magasabb árakat fizetni azért, mert a cégek megszegik a trösztellenes törvényeket. Ha nem lépnek fel, az Apple csak erősíti Merrick Garland szerint a monopolhelyzetét a mobilpiacon.

1599 dolláros iPhone

Az igazságügyi minisztérium szerint az Apple 1599 dollárt is elkér egy iPhone-ért, és mindenki másnál nagyobb nyereséget tesz zsebre az ágazatban. Azt mondják, az Apple mindenféle üzleti partnerétől pénzt kér, a fejlesztőktől, a bankkártyás cégektől és a riválisoktól is, mint a Google. Ezek a színfalak mögötti szerződések végül a fogyasztói árakat emelik és az Apple profitját hajtják fel, közölték. A minisztérium megszüntetné ezt az üzleti modellt, más útra kényszerítve az Apple-t, és több választást adatna a felhasználók kezébe.

Az Apple elutasítja ezt

Az Apple tagadja a vádakat, szerintük a per fenyegeti őket és az irányelveiket, valamint azt, ami az Apple termékeket kiemeli a versennyel teli piacokon. Szerintük ha az USA győz a perben, akkor nem tudnak olyan technológiát gyártani, amit az emberek elvárnak az Apple-től.

A minisztérium egyébként javasolja az Apple feldarabolását is, mint esetleges megoldási lehetőséget.

New Jersey szerint meg kell szabadítani a mobilpiacot az Apple versenyellenes és kizárásos viselkedésétől, visszaállítani a versenyt, az alacsonyabb árakat, a csökkentett díjakat, megőrizni a fejlődést.

Azzal is vádolják az Apple-t, hogy szándékosan elnyomott olyan technológiákat, mint a szuperappok, felhős streaming, üzenetküldők, okosórák, digitális tárcák (mert például a versenytársak számára megnehezítette az iPhone-okkal való működést). Az alkalmazásbolt irányelveit is támadják.

A minisztérium a piacot az amerikainak írja le, ami súlyosbító tényező, mivel annak több mint felét az Apple birtokolja. Az Apple igyekszik elérni, hogy a bíróság a globális piacot nézze, ahol csak a fogyasztók ötöde az Apple-é.

Idéztek egy Steve Jobs e-mailt is, amelyben a társalapító azt írja, nem túl jó móka azt nézni, milyen könnyen váltanak az emberek iPhone-ról Androidra, és szeretné a saját fizetési rendszerükre zárni a fejlesztőket, végeredményben a fejlesztőket és a fogyasztókat is.

A változtatási igényekről nem beszélt az USA, de meggátolnák az Apple-t az appterjesztés, szerződések, privát szoftverfelületek irányításában, elrendelnének bármit, hogy visszaállítsák a versenykörnyezetet ott, ahol az Apple törvénytelen viselkedése látható.

Az Apple ellen folynak trösztellenes vizsgálatok Európána, Japánban, Dél-Koreában, pereli az Epic Games, továbbá az Apple, a Google és a Meta ellen a DMA miatt is vizsgálatokat indít majd az EU a jelentések szerint, idén év vége felé. Európában a DMA már így is szétdarabolta az App Store üzleti modelljét, de a Spotify és az Epic tovább vádolják és támadják az Apple-t.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények