Új technológiát mutat be a Xerox a budapesti Printexpón

A Xerox kutatói olyan eljárást fejlesztettek ki, amelynek segítségével fluoreszkáló tinta nélkül, hagyományos digitális nyomdarendszerekkel is előállítható fluoreszkáló írás. A szabadalmazott technológiának köszönhetően elérhető áron tehetők biztonságosabbá az értékes dokumentumok – például jogosítványok, anyakönyvi kivonatok és csekkek. Az eljárást a Hungexpo vásárközpontban most zajló Printexpo nyomdaipari kiállításon mutatja be a vállalat.

A fluoreszkáló írás Reiner Eschbach, a Xerox Innovation Group kutatója, és Raja Bala színszakértő nevéhez fűződik. A technológia azt veszi alapul, hogy a papírgyártó vállalatok speciális fluoreszkáló hatóanyagot alkalmaznak termékeikben azért, hogy a papírok fehérnek tűnjenek. A két tudós felfedezte, hogy a tonerkazettákban lévő hagyományos festékporokból előállítható egy olyan összetételű festékkombináció, amely reakcióba lép a papírban található fluoreszkáló anyaggal, s szelektíven engedi keresztül a papír fluoreszcens sugárzását. Ezzel az eljárással olyan rejtett biztonsági jelek vagy kódok nyomtathatók a dokumentumokra, amelyek csak UV-fényben jelennek meg.

A fluoreszkáló jelek alkalmazása bevett módszer a bankjegyek hitelességének igazolására. Az új technológiával viszont már az értékes személyes dokumentumok is elérhető áron tehetők biztonságossá, mert az eljárás során nincs szükség különleges tintára vagy plusz nyomtatási fázisokra. Egy négyszínű digitális nyomdarendszer a hagyományos nyomtatási folyamat részeként láthatja el fluoreszkáló azonosító jellel a dokumentumot.

A technológia már Magyarországon is elérhető a Xerox DocuColor 5000, 8000 és az iGen3 színes digitális nyomdarendszerekben. A fluoreszkáló írás a személyre szabott nyomtatást lehetővé tevő Xerox FreeFlow Variable Information Suite 5.0 szoftver részét képezi, amelyet a vállalat elsősorban nyomdáknak és nagyvállalatoknak – például bankoknak és biztosító társaságoknak – ajánl.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Xerox

Azóta történt

Előzmények