Új óriásprojektbe kezd az econet.hu

Hatvan százalékkal, 416 millió forintra emelkedett az econet.hu első féléves konszolidált árbevétele. A cég azonban üzemi szinten 70 milliónyi veszteséget termelt, amit a gyorsjelentés a magas induló költségű szolgáltatások bevezetésével indokolt. A mérleg szerinti eredményt azonban végül csak a jelentős, 56 milliós rendkívüli bevétel fordította pozitívba. (Ez az eredmény még nem tartalmazza az EBPP értékesítéséből származó nyereséget.

Az EBPP Rt. értékesítése után új milliárdos projektbe kezd az econet.hu Rt. A cég az elkövetkező másfél évben erőforrásai jelentős részét – mintegy egy-másfél milliárd forintot – egy, az üzleti felhasználás szempontjából újszerű internetes technológiába fekteti majd. A cég GridLogic névre keresztelt leányvállalatán keresztül "változó számítási algoritmusok futtatására alkalmas internetes grid megoldást kínál majd". A bonyolultnak hangzó technológia lényege, hogy a cég az internetfelhasználók által neki felajánlott egyéni és intézményi személyi számítógépek szabad processzorkapacitását összegyűjti, és az így létrehozott virtuális szuperszámítógépet nagy számítási igényű ipari és tudományos projektek részére értékesíti. A felhasználókat különböző kedvezményekkel – például az internet-előfizetési díj jelentős csökkentésével – vennék rá a csatlakozásra, az így összegyűlt számítási kapacitást pedig mind Magyarországon, mind külföldön értékesítenék. A megoldás nem teljesen új, tudományos célokra – mint a SETI- vagy a rákkutatás – már használták a technológiát.

Az üzleti felhasználáshoz azonban a korábbiaknál lényegesen biztonságosabbá, teljesen feltörhetetlenné kellett tenni a gridet, a tudományos kutatásokkal ellentétben ugyanis ennek hiányában komoly üzleti érdekek sérülhetnének. A számítási kapacitás létrehozása érdekében az econet.hu Rt. és leányvállalatai, a GridLogic Kft. és az Externet Kft., valamint a GTS-Datanet Kft. és a GTS Polska kölcsönös szándéknyilatkozatot írt alá. A társaság a projektről kiadott közleményben kiemeli, hogy mint minden újszerű és előremutató technológiai fejlesztés üzleti célú felhasználása, természetesen ez is kockázatokkal jár.

Azóta történt

Előzmények