Az új influenzavírust használják vírusterjesztésre a spammerek

Az A/H1N1-es vírus, vagyis az új influenza (korábbi nevén sertésinfluenza) járvány terjedésével vérszagra gyűlő cápákként rontanak rá a megrémített emberekre a levélszemetelők – írja a Symantec biztonsági ajánlásában. A cég védelmi szakemberei folyamatosan figyelik a spamáradatot, és elemzik az ezzel kapcsolatos üzenetek mögötti szándékot.

A közelmúltban az aktuális eseményekhez kapcsolódó spamhadjáratokban legtöbbször olyan linket használtak, melyről azt állították, a témához kapcsolódó videóra mutat, de természetesen szó sem volt ilyesmikről: a csalók csupán kártékony kódokkal fertőzött oldalakra igyekeztek átirányítani a gyanútlan felhasználókat. A mostani esetben viszont a levélszemetelők inkább az e-mail címek gyűjtésére törekszenek, amiket valószínűleg a későbbi akcióikban szeretnének használni.

Az egyik ilyen levél hírügynökségek cikkeire mutató linkeket használ, mintha tájékoztatni akarná a címzetteket a járványról. A spammerek rákérdeznek, hogy a címzett az Egyesült Államokban vagy Mexikóban van-e, és van-e tudomása olyasvalakiről, akit érint a járvány. A címzetteknek a levélszemetelők azt ígérik, hogy egy adott URL-en található űrlap segítségével kicserélhetik tapasztalataikat, vagy e-mail címük és telefonszámuk megadása mellett megírhatják saját történetüket.

Azóta történt

  • Rászállnak a spammerekre

    Szigorú polgári és büntetőjogi szankciókat javasol a kéretlen levelek küldői ellen az Európai Bizottság.

  • Nőtt az adathalász üzenetek száma

    Júliusban 52 százalékkal több adathalász levél keringett a világhálón, mint a megelőző hónapban.

Előzmények