Áfacsaló telefonkereskedő ellen emeltek vádat

Jó pár évvel ezelőtt több mint 500 millió forint adót csalt el.

A Csongrád Megyei Főügyészség ma jelentette be, hogy vádat emeltek azzal a szerb férfival szemben, aki a 2010. és a 2011. években mintegy 570 millió forint adóhiányt okozott az állami költségvetésnek híradástechnikai eszközök kereskedésével összefüggésben.

A vádirat szerint a vádlott 2010. év tavaszán alapított kiskunhalasi székhellyel egy egyszemélyes gazdasági társaságot, amelynek székhelyét a 2011-es évben Szegedre helyezte át. A cég fő tevékenységi köre elektronikus híradástechnikai berendezések és alkatrészek nagykereskedelme volt, ezen belül is elsősorban mobiltelefonokat szerzett be az Európai Unió területéről. A vádbeli, mintegy másfél éves időszakban több, mint kétmilliárdos forgalma volt mobiltelefonok beszerzéséből a vádlott által vezetett gazdasági társaságnak, amelyeket szinte teljes egészben valótlan tartalmú számlákkal továbbértékesített román, német és cseh honosságú gazdasági társaságok felé. A vádlott a mobiltelefonokat ténylegesen belföldön adta el, kikerülve így az áfabevallási- és fizetési kötelezettséget.

A vádlott által vezetett gazdasági társaság 571 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Azóta történt

Előzmények