Tőzsdén a régió első netes hírportálja

Hétfőn vezették be a szófiai értéktőzsdére az investor.bg internetes gazdasági hírportál részvényeit. A cég korábbi 280 ezer papírját júliusban, nyilvános emisszió során 600 ezer darabra emelte, az aukciós formában zajló kibocsátás átlagára 3,34 leva (1,7 euró) volt. Az árfolyam a 3,52 levás indulás után kedden 4,40 leván tetőzött, majd tegnap – némi korrekció után – 3,89 leván zárult. Az első három napon a teljes alaptőke 7 százaléka fordult meg a parketten, igaz, ez árfolyamértéken alig haladja meg a 80 ezer eurót.

A napi 5 ezer látogatóval és a 30 ezer oldalletöltéssel Bulgária legjelentősebb gazdasági hírportáljának számító investor.bg részben magyar tulajdonban van, a részvények 11 százaléka az 1998-ban kifejezetten a balkáni ország tőkepiacára létrehozott Vitosa Magyar Bolgár Befektetési Rt., illetve Andonov Alekszi Magyarországon élő közgazdász, a Vitosa vezérigazgatójának kezében van. A jegyzéskor – az alapítók meglepetésére – egy észt magánszemély és egy észt alap is szerzett 5 százalékos tulajdonrészt a cégben.

A társaság a tőzsdei hírújságon kívül egy, a magyar startlap.hu-ra hasonlító portált is működtet. Tervei között szerepel több sikeres magyar szoftver megvásárlása, ugyanis a közeljövőben a tőkeemelésből befolyt több mint egymillió euróból az internetes kereskedelemben szeretnének komolyabb pozíciókat kiépíteni.

Előzmények