Tovább késik a hordozható PlayStation

Ha a Sony PSP (PlayStation Portable) európai rajongóit eddig nem bőszítette, hogy az Egyesült Államokban korábban dobják piacra az új kütyüt, mint az öreg kontinensen, akkor most biztos felülbírálják ezt az álláspontjukat, ha meghallják, hogy épp az amerikai piac megfelelő kiszolgálása az újabb csúszás indoka. A Sony, amely a korábban beharangozott március végi debütálásra eleve csak korlátozott darabszámot – egymillió példányt – tervezett Európában piacra dobni, most úgy döntött, hogy minden gyártókapacitását az USA-ra koncentrálja. A készlethiányt a Japánban két hónap alatt eladott több mint kétmillió gép okozta, amely a termelési kapacitás megduplázását tette szükségessé, de a chipek nem állnak kellő számban rendelkezésre, és ez végső soron az európai premier elhalasztását eredményezte.

Nagy-Britanniában a hírek szerint félmillióan rendelték meg az új konzolt, amelyet „a 21. század walkmanjeként” aposztrofálnak, de több ezren igyekeztek vásárolni az Amazon.com-on is. Most már egyértelmű, hogy a magánimport lesz a leggyorsabb megoldás, ugyanis a Sony szóvivője szerint a késés inkább hónapokban, mintsem hetekben mérhető. Az eBayen ehhez mérten meg is lódult a Japánból származó PSP-k ára, amelyek most 180 angol font környékén cserélnek gazdát – ez épp 100 dollárral magasabb annál a 250 dolláros árnál, amelyen e hét csütörtökén megindul az egyesült államokbeli forgalmazás.


 

Mindeközben a Sony PSP legfőbb vetélytársa, a Nintendo DS március 11-én minden különösebb csinnadratta nélkül megkezdte hódító útját az európai boltok polcain. A dupla képernyős, széthajtható játékkonzol tavaly december óta van forgalomban Japánban és az Egyesült Államokban, és eddig négymillió darabot adtak el belőle. A nagyobb játéktámogatás mellett - a kimondottan a DS-hez fejlesztett játékokon kívül játszható még a GameBoy Advance-hez készült majd 700 játék is – nyilván vonzó tulajdonsága a szerkezetnek a PSP-nél kedvezőbb, 149 eurós ár.

Azóta történt

Előzmények