A torrentfejlesztők kiegyeznek a szolgáltatókkal

A BitTorrent egyik termékmenedzsere, Simon Morris egy elsőre forradalminak tűnő – bár már nem  ismeretlen – technológiát jelentett be a hét végén: egy olyan protokollt alakítottak ki, mely önmagát tudja szabályozni, vagyis figyeli a hálózati leterheltséget, s ehhez szabja a forgalomszabályozást. Ha mindez igaz és működik, akkor egy roppant fontos szolgáltatói érvet tesznek semmissé, nevezetesen azt, hogy a torrentletöltők miatt kénytelenek a szolgáltatók priorizálást alkalmazni, ami azt jelenti, hogy bizonyos típusú adatforgalmakat bizonyos időszakokban a háttérbe szorítanak, hogy minden előfizetőjüknek megadják a problémamentes hozzáférést.

Habár a torrenttechnológia fejlesztői – így Bram Cohen, fejlesztési vezető is – nemrég még azzal védték megoldásaikat, hogy a szolgáltatók feladata a nagyobb kapacitású és gyorsabb hálózatok kiépítése, most mégis úgy tűnik, egyfajta kompromisszumkeresésnek vagyunk tanúi. E lépésre nyilvánvalóan azért került sor, mivel a világ szolgáltatói szinte egységesen léptek abba az irányba, hogy minőségi különbséget tettek az adatáramlás típusai között: ez a – legtöbbször ésszerűen indokolható – gyakorlat azt jelentette, hogy a szolgáltatók igyekeztek a nyilvánvalóan fájlcserére szolgáló protokollokat időnként korlátozni, mivel számtalan felmérésből kiderült, hogy a hálózati forgalom döntő részét időnként a felhasználók igen kicsi százaléka generálta. Ezzel – ha minimálisan is, de – sérült az internet semlegességének elve, illetve egy ilyen intézkedés, ha már egyszer alkalmazzák, megnyitja a kaput az elvi alapon létrehozható forgalomkorlátozáshoz.

Ezt a veszélyt igyekszik az új protokoll megkerülni: a BitTorrent új megoldása, a µTP (micro Transport Protocol) magába a torrentmegosztásba építi be az önkorlátozást, s ezzel időt és pénzt takarít meg a szolgáltatóknak. Az új technológia lényege dióhéjban: a µTP protokollt használóknak számítaniuk kell arra, hogy az eljárásban egy forgalomfigyelő technológia is van, mely a környezeti adottságoktól függően lassítja vagy gyorsítja az adatátvitelt – s főként a feltöltési sebesség pontos behatárolására koncentrálnak. A cél összességében az, hogy egyenletesebb hálózatkihasználás jöjjön létre, s a fejlesztők szerint, mivel nem lesznek nagy torlódások, mindenki sokkal jobban jár. A technológiát (v2.0) jelenleg még tesztelik (több százezren), s eddig még nem kaptak igazán fontos hibajelzést. Simon Morris szerint ez az új megoldás nemcsak a torrentezők dolgát könnyíti meg, hanem fölöslegessé teszi a szolgáltatói priorizálást is, mivel maga protokoll kínál megoldást a túlterhelés elkerülésére.

Még messze nem látni, hogy a µTP beigazolja-e a várakozásokat, de ha csak feleannyit tud, mint ígérik, az is nagy előrelépés lesz a globális adatforgalom minőségének javítása szempontjából, s a mostaninál tisztább helyzetet teremt. A hamarosan megnyíló nyilvános tesztüzem feltehetőleg még világosabb képet ad majd.

Azóta történt

  • Kihalt a Mininova

    A népszerű torrentoldal üzemeltetői mára virradóan minden jogvédett tartalomra mutató hivatkozást eltávolítottak a szerverekről.

  • Kalózok éve: megjelent a friss torrent-toplista

    Ezeket húztuk le idén: A Torrentfreak statisztikát készített a 2009-es év legtöbbet letöltött filmjeiről és játékairól.

  • Három év próbaidő mininovás megosztásért

    Megúszta a börtönt, mert együttműködött a hatóságokkal a Mininovára feltöltő amerikai férfi. Ám ugyanazt a filmet megosztó elődje már nem volt ilyen szerencsés, pedig ő csak szűk körben terjesztette a Love Gurut – viszont mindent tagadott.

  • Torrentezzen távolról!

    A ReactorFeed segítségével privát torrent RSS-csatornát készíthetünk, a hozzáadott elemeket automatikus letöltik a legnépszerűbb kliensek.

Előzmények