Kihalt a Mininova

Hirdetés

Három hónappal ezelőtt az Utrechti Körzeti Bíróság határozatában arra kötelezte a holland Mininova torrentportált, távolítsa el a jogvédett tartalmakra mutató bejegyzéseket és állományokat szervereiről, ellenkező esetben kész akár 5 millió eurós bírságot kiszabni az oldal üzemeltetőire. A törvényszék – mint bebizonyosodott, bölcsen és előrelátóan – nem fogadta el az adminisztrátorok érvelését, miszerint gyakorlatilag lehetetlen felkutatni és kitörölni a kiszolgálókon azokat a torrentfájlokat, melyek jogvédett tartalmakra – rendszerint zenékre, filmekre, videojátékokra – mutatnak. Ma lejárt a határidő, s láss csodát: a jogvédett anyagoknak nyomát se látni a tartalmak között.

A pert eredetileg elindító BREIN Alapítvány (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) holland kalózellenes szervezet üdvözölte a fejleményeket: „Örülünk annak, hogy a Mininova most már legális keretek között alkalmazza a bittorrent-technológiát. Nem e technológia, csupán annak törvénytelen felhasználása ellen lépünk fel” – fejtették ki közleményükben. „Nem volt más választásunk” – ezt már a Mininova írta. Hozzátették, továbbra is fontolgatják a fellebbezést a határozattal szemben.

A BREIN keresetében az szerepelt, hogy a havi 30 millió látogatóval büszkélkedő torrentoldal ösztönzi a felhasználókat a szerzői jogok megsértésére, e tevékenységéből pedig a felületen megjelenő reklámoknak köszönhetően anyagi bevétele származik. A Mininova egyébként részlegesen együttműködik a jogvédő csoportokkal, ugyanis több esetben is előfordult már, hogy különféle szervezetek bejelentésére eltávolított kiszolgálóiról illegálisan megosztott tartalmakra mutató hivatkozásokat. A bíróság álláspontja azonban az, hogy a fájlokat nem kérésre kell hébe-hóba törölni, hanem meg kell akadályozni azok elérését az oldalon. „A bíróság úgy véli, általánosságban ismert tény az, hogy az üzleti célból előállított filmek, zenék és televíziós sorozatok szerzői jogvédelem alatt állnak, s csak kivételes esetekben mentesek e szabályozás alól.”

Azóta történt

Előzmények