Torkok átharapása helyett laza klubdélután


Kabai Eszter, az Artisjus jogásza izzasztó kérdéseket kapott az adathordozók árába épített jogdíjakkal kapcsolatban. "Ha a jövőben a törvény szigorítana a mostani túl széleskörű szabad másolási jogon, akkor természetesen ez a jelenleg kompenzációként szedett díj is csökkenne, vagy akár teljesen meg is szűnne" – válaszolta Kabai Eszter. Kálmán András, az ASVA igazgatója is bízik a törvényi változásban, szerinte a hazai szabályozásnak is olyannak kellene lennie, mint a németországinak.


Leskó Norbert, a Másolható Javakat Fogyasztók Érdekeit Védő Civil Szervezet (MACI) vezetője biztos benne, amíg nem lesz méltányolható áron alternatívája az illegális forrásból származó letöltéseknek
– akár jó minőségű fizetős letöltőoldalak, akár a mostaninál reálisabb CD/DVD-árak formájában –, addig az emberek használni fogják a fájlcserélő hálózatokat.


Menyhárt Ádám, független polgárjogi ügyvéd: "Ha tudomásom lett volna róla, hogy az ASVA szerzői jogi oktatásokat tart a rendőrségnek és a bíróságoknak, rögtön ezzel a témával kezdtem volna a beszélgetést. Az ASVA szakértőként való jelenléte az ítélethozatali folyamatban teljesen összeférhetetlen az elfogulatlan bíráskodással. Legalább egy kicsit burkoltabban csinálnák..."


"Egy-null oda" – Kálmán András kommentárja Menyhárt Ádám előbbi felvetésére.


A civil oldal képviselői fontosnak tartják a jogkövető magatartást, és elítélik az anyagi haszonszerzésből történő szerzői jogsértéseket. Ugyanakkor véleményük szerint a magáncélú másolási jogot háborítatlanul meg kéne hagyni a valóban magáncélú felhasználásnak, és nem kellene börtönnel, pénzbüntetéssel fenyegetni azokat, akik élnek vele.


Szentesi Kálmán, az IT.news főszerkesztője moderátorként nyelvet ölt a kérlelhetetlenül múló időnek. A nézők bevonásával zajló, végig jó hangulatú, kulturált vitát hozó kerekasztal-beszélgetés végül az eredeti programban tervezett időn jóval túlnyúlva, közel egy órás ráadással ért véget.


Fotók: Zsiga667, Grafiqs

Azóta történt