Tömegével kínálják a hamisított súlycsökkentő gyógyszereket

Egy kiberbiztonsági cég egymaga több mint 250 olyan weboldalt számolt fel, amely nagyon népszerű, súlycsökkentésre is használt gyógyszerek hamisított változatait kínálta.

A GLP–1 agonistáknak nevezett gyógyszereket, eredetileg a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek vércukorszintjének szabályozására fejlesztettek ki, azonban a fogyásban is nagyon hatékonynak találták ezeket. Az utóbbi időben pedig több népszerű készítmény iránt elképesztően nagy az érdeklődés, sokan csodaszernek tartják azokat, pedig egyik sem mentes a kockázatoktól.

A helyzetet most tovább súlyosbítja, hogy kiderült: dugig van az internet ezen gyógyszerek hamisítványaival. A BrandShield kiberbiztonsági cég például egymaga 279 olyan gyógyszertári weboldalt záratott be, amelyek ilyen népszerű gyógyszerek hamis változatát árulták.

Az Ozempic, a Wegovy, a Mounjaro és a Zepbound mind GLP-1-es gyógyszerek, és igen közkedveltté váltak a fogyni vágyók köreiben, mivel a tanulmányok szerint a testsúly akár 20 százalékától is megszabadítják átlagosan a pácienst. Nem csak a kereslet ugrott hát meg, hanem a hamisítványokkal foglalkozó piac is száguld.

9 országban, köztük több európaiban is vannak már hivatalos panaszok a hamisított GLP-1-es gyógyszerek által okozz károkra. A BrandShield által bezáratott oldalak pedig csak cseppet jelentenek a tengerben, tavaly ugyanis csak ez a cég 1655 oldalt talált, ahol hamis gyógyszereket árultak (hormonkészítményeket, rákkezelést ígérő gyógyszereket és idegrendszert befolyásoló készítményeket is).

A céget az oldalak bezárásában az iparág támogatásával működő Pharmaceutical Security Institute segíti. Levetettek 3968 közösségi médiás bejegyzést is tavaly, ennek 60 százalékát a Facebookon találták. A piacterekkel együtt több mint 6900 ilyen bejegyzést azonosítottak, Ázsiában is különösen nagy ez a „piac”.

Előzmények