Térinformatikával nincs gáz, ha tűz van

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság képviselői a közelmúltban elvégzett térinformatikai fejlesztésekről adtak számot a sajtó munkatársainak. A mostani fejlesztést azok a korábbi beruházások tetté lehetővé, amelyekhez jelentős támogatást nyújtott az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, illetve jogelődje; 1997 és 2005 között a tárca összesen 135 millió forinttal járult hozzá a tűzoltóság hírközlési, illetve informatikai rendszerének korszerűsítéséhez.

A pályázati támogatások segítségével a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság kiépítette jelenlegi hírközpontját, megújította a hírközlési infrastruktúrát, kifejlesztette és üzembe állította az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszert, megteremtette 17 laktanya között a digitális adatátviteli hálózatot. A 2004-ben és 2005-ben nyújtott támogatások lehetővé tették a Tűzoltóparancsnokság integrált vészhelyzetkezelő és lakossági segélynyújtó rendszerének továbbfejlesztését, az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszer nagybiztonságú szerverparkjának kialakítását, illetve a hálózat korszerűsítését, valamint a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság hatósági, szakhatósági és adminisztrációs rendszerének kialakítását.


A tűzoltók munkájában a riasztás helyszínén való gyors tájékozódás és a környezet adottságainak pontos ismerete alapvető fontosságú, a mentés során pedig akár emberi életekben is mérhető. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon megindult térinformatikai fejlesztés komoly előrelépést jelent ezen a területen, hiszen a fejlesztések megvalósulása révén a riasztási rendszerhez kapcsolódó digitális térkép, a riasztási helyszínek megközelítési útvonalai, a fontosabb objektumok alaprajzai és egyéb információi könnyen és gyorsan hozzáférhetőek lesznek a tűzoltók számára.

A térinformatikai fejlesztésnek köszönhetően minden laktanyában és a mobil egységen elérhető lesz a riasztási rendszerhez kapcsolódó digitális térkép, mely segítséget nyújt a helyszínen való tájékozódáshoz (megközelítési útvonalak, víznyerési helyek, veszélyes anyagok az esemény közelében). Lehetővé válik továbbá a digitális alapú információcsere az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, illetve más társszervekkel, valamint a helyszínen is azonnal megtekinthetők, nyomtathatók lesznek azon objektumok alaprajzi és egyéb információi, melyekre fontosságuk vagy veszélyességük miatt Tűzoltási Tervet kell kidolgozni (például kórházak, vegyi üzemek, kulturális intézmények).

Előzmények