Zártláncú mobilrendszer, egyelőre ingyen

Április 5-én adja át a budapesti készenléti szerveknek a zártláncú rádiótelefon-rendszert (EDR) a beruházásért illetve a szolgáltatásért felelős Pro-M Zrt. – mondta el a Napi Online-nak Kozma Béla, a Magyar Telekom csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója. A fővárosban összesen 34 bázisállomás működik majd, ebből az említett határidőre 27-et kell átadni.

Hirdetés

Ezt követően a déli, majd a keleti országrészen, s végül a nyugati területeken helyezik működésbe a mentők, a tűzoltóság, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem igényeit kielégítő új technológiát. A 94 százalékos lakossági lefedettséget biztosító országos rendszer 2007 január 31-re készül el, ekkorra országosan 225 bázisállomás működik majd. A Pro-M április 5-éig 14 ezer telefonkészüléket szállít a készenléti szerveknek, ám az országos hálózatot 42 ezer készülék használatára teszik alkalmassá.

Az állam a 2015-ig szóló megállapodás keretében ekkortól, vagyis 2007 februárjától fog fizetni a szolgáltatásért a cégnek. Az első részlet az éves 9,3 milliárd forint plusz áfa díj egytizenkettede. Mindez azt jelenti, hogy a teljes kiépítésig a szolgáltatást nyújtó cég nem szed pénzt.

Kozma hozzátette: ha a rendszer a hejcei légikatasztrófa idején már működött volna, biztosíthatta volna a mentésben közreműködők közötti kommunikációt ott is, ahol azt a GSM-technológia és a földrajzi környezet nem tette lehetővé.

Azóta történt

Előzmények