Távol-Keletre költöztet a Videoton

Távol-Keletre helyezi át egyik – szerződéses gyártás keretében végzett – szórakoztatóelektronikai programját a Videoton. Sinkó Ottó, a Videoton Holding Rt. vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta, ez maximum 150 fős, csoportos létszámleépítést von magával a közeljövőben.

Hirdetés

Sinkó hozzátette: az elbocsátandó dolgozók egy részének szinte azonnal munkát tudnak adni, mivel a vállalat egyre nagyobb mértékben kíván bekapcsolódni az autóiparba, illetve az alkatrészgyártásba. Többek között az a céljuk, hogy a termelés piaci igények szerinti átstrukturálásával és autóipari beszállítói részesedésük növelésével kiegyensúlyozottabbá tegyék a foglalkoztatást.

Ennek érdekében a közelmúltban csarnokot béreltek az Ikarus budapesti telephelyén, s ott 130 dolgozót foglalkoztató új céget alapítottak. Somogyban egy alumíniumöntöde gépeit vásárolták meg, hogy azzal bővítsék székesfehérvári öntödéjüket, s többségi tulajdont szereztek a nagyvenyimi székhelyű, jelenleg 250 dolgozót foglalkoztató, 3 milliárd forint körüli éves nettó árbevételt produkáló KVJ Rt.-ben. Emellett komolyan tárgyalnak egy romániai vegyesvállalat, valamint egy sárbogárdi cég létrehozásáról, és megszereztek egy autóipari üzletet bolgár gyárukba is.

2005-ben a Videoton bulgáriai leányvállalatánál is mintegy 200 fős leépítés volt, mert a gyártás egy részét Kínába telepítették.


A videoton árbevétele (Forrás: Napi)

Előzmények