Találkozó Simonyival a Puskásban

Ma délután 17 órától a magyar származású űrturista Simonyi Károly, hazai látogatása keretében a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban rádióamatőrökkel és diákokkal találkozik. Az „Űrhajós találkozó a Puskásban” rendezvényt a Magyar Asztronautikai Társaság, a Műegyetemi Rádió Club, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum és az ünnepelt édesapja (Simonyi Károly, a Műegyetem legendás professzora) által alapított Természet Világa című folyóirat szervezi. Az egy órás rendezvényen az űrutazás során már megismert rádióamatőrök és az április 13-i beszélgetésen részt vevő diákok lesznek jelen, valamint a hazai űrkutatáshoz kötődő szervezetek (Magyar Asztronautikai Társaság, Magyar Űrkutatási Tanács, Magyar Űrkutatási Iroda, Űrkutatási Tudományos Tanács) tagjait várják. A szervezők néhány meglepetéssel is szeretnének kedveskedni a magyar gyökereit büszkén vállaló dúsgazdag szoftverfejlesztőnek, valamint most fogja meghirdetni a Magyar Asztronautikai Társaság az űrkorszak 50. évfordulójával kapcsolatos országos ifjúsági vetélkedőjét is.


Egy úr az űrből (Fotó: Space Adventures)

Az 58 éves programozózseni 1981 és 2002 között a Microsoft egyik vezető fejlesztője volt, a nevéhez fűződik a később Word és Excel néven ismertté vált szövegszerkesztő és táblázatkezelő alkalmazások fejlesztésének irányítása. A redmondi vállalatot 2002-ben váratlanul elhagyó Simonyi Intentional Software Corporation (ISC) néven alapított céget, amely a programozási munkát hatékonyabbá tévő alkalmazásokon dolgozik. A cég kutató-fejlesztő munkájában részt vesz az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara és a Netvisor Kft. is.

A mai rendezvényt élőben közvetíti az interneten a Magyar Csillagászati Egyesület. A közvetítés winamp lejátszóprogram segítségével vagy az internetes böngészővel nézhető. A lebonyolítás technikai közreműködői az ELTE Média Tanszéke és Budapest egyik non-profit közösségi médiuma, a Fiksz Rádió. Az élő közvetítés a Magyar Csillagászati Egyesület főoldaláról elérhető linkeken nézhető (klikk!).

Azóta történt

Előzmények