Adjátok vissza!

Az elmúlt hónapokban az IT café oldalain is beszámoltunk a szabadalmi hivatal (mai nevén: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala – SZTNH) oldalának „meghackeléséről”. A történet már eddig is minden elemében szomorú és egyben szánalmas volt, de egy mai lapnyilatkozatban az SZTNH egyik illetékese feltette az i-re a pontot.

A részletekre itt most nem térnék ki, ezeket a kapcsolódó hírekből mindenki megismerheti, csak azt a részt emelem ki, amelyik jelen esetben releváns. A hivatal oldalán található biztonsági rés lehetővé tette, hogy az url egyszerű átírásával olyan anyagokhoz is hozzáférjen a felhasználó, amelyekre elvileg nem volt jogosultsága. A Pintz és társa szabadalmi és védjegyiroda munkatársai éltek is a lehetőséggel, és letöltöttek körülbelül 800 oldalnyi dokumentumot – saját állításuk szerint azért, mert fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy a szabadalmi hivatal gondatlanul bánt a rájuk bízott dokumentumokkal: „Azért töltöttünk le ilyen sok adatot, hogy látszódjon, mekkora a baj, és nem akartuk, hogy következmények nélkül elsikálják az ügyet” – nyilatkozta a Blikknek a cég szóvivője.

Na és itt a slusszpoén. Ugyanebben a ma megjelent tudósításban megszólalt Dürr János, az SZTNH Elnökségi Tanácsadó Kabinet állandó tagja, kommunikációs főtanácsadó, közigazgatási főtanácsadó – vagyis nem Jucika a titkárságról –, és a következő szavak szökkentek ki fogai kerítésén:

Nem tudjuk, mit akartak a letöltött dokumentumokkal, és hiába kértük őket, hogy adják vissza.

No comment.

Azóta történt

Előzmények