Órarend chatbotot indítottak a szegedi egyetemen

A fejlesztők reményei szerint az alkalmazás jelentős mértékben képes segíteni a hallgatók időbeosztásának menedzselését.

A bejelentésben hangsúlyozzák, hogy nem feltétlenül a diákok szétszórtságán múlik, ha késve vagy egyáltalán nem érkeznek meg egy-egy foglalkozásra. Az órarend egyrészt bármikor módosulhat – pláne a jelenlegi vírushelyzetben –, másrészt az órák helyszíne sem feltétlenül fix, harmadrészt pedig a diákok életében ezernyi más teendő is van, ezért egy-egy információmorzsa könnyen elveszhet. A neten elérhető Neptun rendszer szerencsére segít – a kezelése azonban nem mindenkinek magától értetődő.

A RoboRobo chatbot stúdió által fejlesztett Órarend chatbot egy olyan eszközt ad a diákok kezébe, amitől épp oly egyszerűen lehet kérdezni, akár egy másik diáktól (sőt, könnyebben, hiszen félszavakból is megért minket), ráadásul biztosak lehetnek benne, hogy helyes információkat kapnak, a Neptunon elérhető friss információk alapján (a rendszer minden éjjel frissül).

A Messenger chatbot mindenkinek a saját óra- és vizsgarendjét mutatja, ezért első használatkor be kell lépni Neptun felhasználónévvel és jelszóval. Ezután máris hozzáférhet a hallgató a kurzus- és vizsgainformációihoz – nincs szükség sem új alkalmazás letöltésére, sem újabb regisztrációra.

Alaphelyzetben belépés után az adott naptól érvényes naptárukat látják a hallgatók: egyszerű görgetéssel tudnak előre vagy akár visszafelé is lépkedni benne. A felhasználóbarát felületen a különböző típusú kurzusok eltérő színnel vannak jelölve, hogy még könnyebben megtalálhassák, amit szeretnének.

Csak egy kattintás, és megjelenik a kiválasztott esemény részletes leírása: itt a hallgatók jól tagolva megtalálnak mindent, ami a Neptun alapján tudható – a kreditek számától a pontos címig. Sőt, az Órarend bot nem csak azt mutatja meg nekik, hogy hova kell menniük, hanem akár azt is, hogyan: térképen is láthatjuk a helyszínt és útvonaltervezést is kérhetnek.

A chatbot nem csak a grafikus naptár felületek segítségével tudja képbe hozni a diákokat: a felhasználók kérdéseket is feltehetnek neki a jól ismert Facebook Messenger chatfelületen.

Ha már egyszer-kétszer használták az alkalmazást, rá fognak jönni, hogy ez a leggyorsabb mód – a rendszer felismeri a kulcsszavakat: a „következő” szóra például a bot máris mutatja a legközelebbi eseményt, a „ma” vagy „holnap” beírására pedig az adott napi órák és vizsgák listájával reagál.

A chatbotot folyamatosan fejlesztik: a felhasználói profil oldalon egy Ötlet ‘beküldése’ menüpont is helyet kapott, hogy még egyszerűbb legyen megosztani a felhasználói elképzeléseket. A talán legkézenfekvőbb kiegészítés már fejlesztés alatt áll, így nem érdemes beküldeni: a közeljövőben értesítő funkciót is kap az SZTE Órarend. Az automatikus értesítés az egyszerű tanóráknál nagyobb téttel járó vizsgaidőpontokra fog figyelmeztetni az esemény előtt.

Azóta történt

Előzmények