Szlovákia elektronikus közbeszerzésre vált

Szlovákia az új EU-tagállamok közül elsőként elektronizálja közbeszerzési rendszerét, az elektronikus állami tenderezésre kifejlesztett integrált rendszert az IBM építi ki. A projekt része a Szlovák Köztársaság 2010-ig szóló Minerva nevű tervének, amelynek célja az ország versenyképességének további fejlesztése, a közigazgatás elektronizálása és a tudásalapú gazdaság megteremtése.

Az elektronikus közbeszerzési megoldás lecsökkenti a közbeszerzések előkészítéséhez és lefolytatásához szükséges időt, valamint mérsékli az újrapályáztatáshoz kapcsolódó költségeket. A szlovák kormány a jövőben kizárólag elektronikusan fogadja el a beszállítói ajánlatokat. A cél a folyamat teljesen papír nélkülivé tétele. Ez az elektronikus eszköz – az EU-irányelvekkel és az új helyi törvényekkel összhangban – sokkal átláthatóbbá teszi az áruk beszerzési folyamatát.

Az elektronikus pályáztatási rendszer a nemzeti és európai ügynökségek értesítésétől kezdve a pályázati dokumentáció internetes közzétételén, az ajánlatkéréseken és a kötelező ajánlatok beadásán keresztül egészen az ajánlatok értékeléséig támogatja majd a pályáztatási ciklust. Az IBM által ajánlott megoldást már sikeresen megvalósították több európai országban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények