Szigorúan ellenőrzött rendszergazdák

A Sun Microsystems Inc. és a BalaBit IT Security a mai napon bejelentették közös terméküket, melyet elsőként a héten zajló Systems 2006 informatikai és telekommunikációs szakvásáron, Münchenben tekinthet meg és próbálhat ki a szakmai közönség. Az újdonság a hardverből és különböző szoftverkomponensekből álló Shell Control Box (röviden SCB), amely elsőként a világon egy eddig elhanyagolt biztonságtechnikai területet, a rendszeradminisztrációt szabályozza. Az újonnan bemutatott eszköz a rendszergazdai munka ellenőrzésére alkalmas: átláthatóvá, visszakövethetővé és korlátozhatóvá teszi a rendszergazdai munkát. A Sunnal kötött OEM-szerződés keretében Sun Fire x2100 szerveren lesz kapható a BalaBit szoftvere.

A néhány éve kezdődött outsourcinglázban az informatikai tevékenység a gazdaság egyik leggyakrabban kiszervezett folyamata lett. Annak ellenére, hogy a vállalatok számára kritikus IT-infrastruktúra üzemeltetésének bérbeadása mind anyagi, mind minőségi szempontból jó döntés lehet, számolni kell azzal a ténnyel, hogy mindez komoly bizalmi kérdéseket is felvethet a rendszergazdai tevékenységet illetően. Kiemelt hangsúlyt ad a biztonság kérdésének a tény, hogy a cégvezetőknek a tulajdonosok vagy az állami felügyeleti szervek felé felelősséget kell vállalniuk, többek között például az adatbázisokban tárolt pénzügyi adatokért is. További meghatározó szempont lehet, ha törvényi vagy más szabályozás (SOX, HIPPA, PSZÁF) auditot ír elő a vállalat számára. Szükség lehet tehát, egy eszközre, amelynek segítségével egy esetleges későbbi nyomozás vagy audit számára a rendszergazda teljes tevékenysége egy tőle független rendszerben naplózható.

„Az SCB segítségével egy új felelőségi szint definiálható a szervereket üzemeltető rendszergazdák fölé. Ez a vezető beosztású mérnök – nevezzük auditornak – képessé válik globálisan érvényes szabályok előírására és kikényszerítésére. Mindehhez nincs szükség a rendszer átalakítására, csupán egy új, transzparens módon működő hálózati eszköz elhelyezésére a megfelelő ponton. Az SCB konfigurációja alapesetben néhány perc alatt elvégezhető, és a finomhangoláshoz sincs szükség külső tanácsadóra” – magyarázta Györkő Zoltán, a BalaBit IT Security üzletfejlesztési igazgatója.

A vállalatok szerint a közös termék iránt elsosorban a kormányzati, a pénzügyi, a távközlési és a magas technológiájú ipari ágazatokban várható kereslet. Kristóf Judit, a Sun Microsystems Kft. marketingigazgatója azt is elmondta, hogy a BalaBit OEM-szerződése az első globális kereskedelmi együttműködés az anyacég Sun Microsystems Inc. és egy magyar fejlesztővállalat között. A kooperációs keretében a Sun a nemzetközi partneri hálózatát is beveti a közös termék nemzetközi piacra jutásának elősegítéséhez – tette hozzá.

Előzmények