1940. szeptember 11.

George R. Stibitz, a Bell Telephone Labs mérnöke elsőként demonstrálja a „távolról végzett számítás” folyamatát. A számítástechnika egyik úttörőjének tekintett mérnök és csapata ebben az évben fejezte be a Complex Number Calculator megépítését, mely már a komplex számok kezelésére is alkalmas volt, s bemutatójukon telefonvonal segítségével villantották fel a távoli munkavégzés lehetőségét.

Stibitz
A Complex Number Calculator

Azóta történt

  • 1858. október 4.

    A bánáti Idvorban (Torontáludvar) megszületett Mihajlo Pupin szerb fizikus. Pupin 16 éves korában kivándorolt az Egyesült Államokba, és ott fejlesztette ki a nagy távolságokat áthidaló telefonhálózatok kiépítéséhez nélkülözhetetlenné vált, főként a jelerősítést szolgáló „Pupin-tekercset”, illetve az erre alapuló, „pupinizáció” néven ismertté vált technológiát.

Előzmények

  • 1904. április 30.

    York városában, Pennsylvania államban megszületett George Robert Stibitz amerikai matematikus, feltaláló, a modern digitális számítógépek egyik úttörője. 1937-ban a Bell Laboratóriumban épített jelfogókból egy elektronikus kalkulátort (Model K), amely bináris összeadásra volt képes. Ennek a "Model K" nevet adta. Később vezetésével létrehozták a Complex Number Calculatort, amely komplex számokkal tudott műveleteket végezni.

  • 1995. január 31.

    Az amerikai Hanoverben elhunyt Georg Robert Stibitz, akit sokan a modern digitális számítógép egyik atyjának tartanak. Stibitz 1937-ban a Bell Laboratóriumban épített jelfogókból egy elektronikus kalkulátort (Model K), amely bináris összeadásra volt képes. Ezek után, 1940-re megalkották az ún. Complex Number Calculatort, amely komplex számokkal tudott műveleteket végezni. Ez volt az első eset, amikor egy elektronikus számológépet távolról, telefonvonalon keresztül vezéreltek.