Szaddám Huszein pere élőben a neten

Ma kezdődik meg az egykori iraki diktátor, Szaddám Huszein pere Irakban, amelyet – hasonlóan Szlobodan Milosevics jugoszláv ex-elnök hágai tárgyalásához – az interneten keresztül is követni lehet majd. Az eseményt közvetítő site-oknak természetesen az fogja a legnagyobb megoldandó problémát jelenteni, hogy a videófelvételekhez hogyan kapcsoljanak angol szinkrontolmácsolást – hiszen az eredeti arab nyelvű verzió önmagában kevés érdeklődőt vonzana.

Az már bizonyossá vált, hogy a közvetítés nem lesz teljesen élő, hanem úgynevezett csúsztatott élő. Erre biztonsági szempontok miatt van szükség, ugyanis a megszólaló tanúkat személyes védelmük érdekében ki kell takarni a felvételekről, a tárgyalóteremből csak ezután kerülhet ki képanyag.

A tárgyalás magyar idő szerint dél és kettő óra között kezdődik és várhatóan este hét órakor fejeződik be. Angol nyelvű élő képanyagot legnagyobb eséllyel az AP amerikai hírügynökség honlapján vadászhatunk – bár az AP előnyben fogja részesíteni a vele szerződésben álló médiumokat, így valószínűleg a szélesebb közönséghez csak késleltetve juthat el az anyag. Szintén teljes eseménykövetést ígér a Court TV, ők azonban már be is jelentették, hogy a nem előfizetők csak este 7 óra után tekinthetik meg a felvételeket. A nagy hírsite-ok közül egyedül a CNN nem mutatott nagy érdeklődést az online közvetítés iránt – érthető módon: a tévécsatorna mai műsorát jelentős mértékben az év perének szenteli, a monstre közvetítésnek csupán szemelvényeit lehet majd a www.cnn.com weboldalon keresztül megtekinteni.