Sugár András visszatérésre készül

„Ez az ügy az integritásról szól” – így kommentálja a Manager magazinnak adott exkluzív interjújában Sugár András a Magyar Telekomnál a montenegrói szerződésekkel kapcsolatban zajló vizsgálatot, amely miatt a társaságnak máig nincs 2005-ös auditált mérlege. Nem a konkrét ügyre vonatkoztatva, hanem általánosságban szólva kijelenti: mindig meg kell próbálni úgy vezetni egy céget, hogy a vezető azt csinálja, amit mond és azt mondja, amit csinál, „ha valaki ezt az egyszerű szabályt megszegi, bajba kerül”. A szakember elmondja, hogy a vizsgálat miatt egyáltalán nem boldog, hiszen a mobilágazat beolvasztásával a két üzletág most a vizsgálatban is összemosódik, annak ellenére, hogy „a mobilágazat tiszta volt, és tiszta is marad”.

Sugár éles kritikával illeti a mobilcég tavalyi bekebelezését, amelyet elhibázottnak tartott és tart ma is. „Egy európai kultúrát nyírtak ki önös érdekből, mert meg akartak menekülni attól, hogy szembenézzenek a problémával: a társaság veszteséges” – mondja a volt vezérigazgató, aki szerint inkább a mobilvállalatnak kellett volna beolvasztani a vezetékest. Úgy véli, az integráció hosszabb távon kudarcra van ítélve, mivel a jövőben 50 fős cégek versenyeznek majd új technológiákkal a nagy telekommamutokkal, a küzdelem kimenete pedig nem kétséges.

A Westel alapítója nem tagadja, hogy a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatójával való kapcsolatát máig beárnyékolja a tavalyi döntés. „Én kijöttem az amerikaiakkal, a németekkel, pedig voltak nehéz pillanataink a fejlődés közben. És akkor pont egy magyar az, aki kezdeményezi, hogy egy európai hírű céget megszüntessenek. Ilyet nem lehet csinálni” – mondja, hozzátéve: „kifelé megpróbálunk európai módon viselkedni. Tehát most nem találkozunk.”

Sugár András beszél arról is, hogy készül a visszatérésre. Elveti azokat a feltételezéseket, hogy politikai karrierben gondolkodna, azt viszont nem zárja ki, hogy – amennyiben a szabályozás megengedi – elgondolkozna egy virtuális mobilszolgáltató cég alapításán. „Nem mentem nyugdíjba. Modellezek, igen, nem merengek otthon, számolgatok. A saját céget pedig nem egyedül, hanem egy társasággal csinálnám” – mondja a lapnak.

Azóta történt

Előzmények

  • Beolvad a T-Mobile

    A Cégbíróság bejegyezte a Magyar Telekom és a mobilszolgáltató egyesülését. Holnaptól üzletág a T-Mobile.

  • Új vezér a T-Mobile élén

    A várakozásoknak megfelelően a T-Mobile igazgatósága elfogadta a Javadalmazási Bizottság javaslatát, így Winkler János lett a mobilszolgáltató új vezérigazgatója.