Eladná az autósok adatait a világ egyik legnagyobb autógyártója

Névtelen adatcsomagokat szeretne eladni a Stellantis a szolgáltatásokat nyújtó cégeknek.

Sokakat kiborít az autóipar jelenlegi állapota, ami alapvetően a chipekről, érintős felületekről, felhőre és internetre kötött rendszerekről, EV-kről, az autók előfizetéses, guruló számítógéppé és szórakoztatószobává alakításáról szól. Az érthető aggályok mellett csak olaj a tűzre, amikor a világ egyik legnagyobb autógyártója arra készül, hogy névtelenül, de eladja a tulajdonosok használati adatait.

A Stellantis már egyeztet az ügyfeleivel, és névtelen adatcsomagokat szeretne eladni a különféle szolgáltatóknak. Ezt az egyik vezető is megerősítette, miután a német WELT lehozta a jelentést.

A Stellantis azon dolgozik, hogy elnyerje az ügyfelek hozzájárulását. Utána mindenféle adatot eladnának: hogyan változik az EV akkus töltöttsége az időjárási- és útviszonyok függvényében, például. Ezzel állítólag segíthetnek eldönteni, hová kell még töltőket telepíteni. De használhatnák arra is az adatokat, hogy a forgalmi adatokat a gazdasági adatokkal összekapcsolva megértsék a városrészek közötti ingázást, felmérjék az utak állapotát. Kutatóknak és kormányzatoknak is továbbadnák az autók használati adatait, megfelelő licencelés mellett.

Előzmények